Ett bad

Fick Karussell idag...och det var mycket välbehövligt! Hon tyckte tom att det var ganska skönt! Efter badet gick hon ut i hagen och rullade sig :) Men det är bara ytligt lort iaf, All vintersmuts plus en massa päls försvann!
// Therese


En gång för länge sen...

...hittade jag en femkrona i Cleas krubba!
 
 
 
På morgonen hade hon ätit betfor och havre innan hon gick ut och när jag sedan kom och skulle mocka låg denna såhär. Precis som att någon hade lagt dit den, men jag tror faktiskt inte det. Förmodligen måste den ha hamnat i maten på något konstigt sätt, men jag har ändå alltid undrat hur den kunde hamna där! 
 
Krubban är ju helt renslickad också så hon måste ha sorterat bort den och slickat i sig allt annat runt om. Tur att hon inte åt upp pengen också! 
 
Hur som helst så vart jag lite förvånad :) haha. 
 
//Camilla
 
 

Dörra

Resultatet




En sadel..

Som vi verkligen är nöjda med är vår gamla syntetsadel (dressyr) den passar på nästan alla hästar som vi har använt den på.. smidigt när vi har olika modeller av ponnyer och vi inte kan ha en sadel till varje. 
Köpte den för säkert 10 år sedan, men den är fortfarande lika fin! Lätt att göra ren är den med, räcker oftast med en fuktig trasa, tar ca 1 min så ser den som ny ut igen!
Men visst, den är ju inte jämförbar med dom riktiga lädersadlarna vi har, men den duger gott att rida i!
 
 
på bilden, olympic jessica dressyrsadel. Både jag och Camilla har en varsin av denna sort, vi trivs mycket bra i dom!
 
// Therese
 
 

Jaha..

Ibland blir det verkligen bloggtorka... Svårt att skriva något av intresse varje dag. Självklart  så grejar vi och rider och fixar med något 7 dar i veckan, men hur ska man skriva för att det ska bli intressant?
 
Dagen hittills har bestått av lite ridning, det vanliga stallgörat och så har Harriet målat stalldörrarna svarta på utsidan. ( Var gråblå innan och det passar inte in i våra färger i övrigt)
 
Förresten så jagade Camilla Karussell en sväng i hagen oxå, tänkte borsta av henne lite päls medans hon åt sitt lunch hö, men det tyckte Karussell var onödigt så hon sprang iväg :P Hon får väl tappa den själv i sinom tid!
 
 
På denna väldigt somriga bild ser ni stalldörrens fd färg!
 
Får uppdatera er med en nytagen bild senare!
 
// Therese

Åsså

Regnar det lite, precis när Emma & Camilla ska rida ;) Tur att det inte finns något dåligt väder, utan bara dåliga kläder : P
// Therese


4 årstider

Jag gillar verkligen att bo i ett land med fyra olika årstider, alla har sina fördelar (och nackdelar) och jag tycker om dem allihop, förutsatt att det verkligen är fyra riktiga årstider. Hatar när det är sånt där "mittemellanväder" dvs ungefär samma väder året runt. Grått, regn och temperaturer runt 5-10 plusgrader på kallare delen av året, och 10-15 på den varmare delen. Fy vad trist!!! Tyvärr har det ju en tendens att bli lite så nuförtiden...
Vintern ska bestå av snö och minusgrader, och sommaren ska vara varm och med mycket sol. På hösten ska det kännas att det blir kyligare luft, men det behöver inte för tusan regna 3 månader i sträck! När våren kommer blir de allra flesta som gladast, äntligen kan man ta av sig jackan och bara gå i tröja, samtidigt som det börjar bli grönt ute och man har hela sommaren framför sig. Underbart.
 
Ska jag välja en favoritårstid så blir det sommaren, för de fina dagarna är verkligen oslagbara. Dock blir man ofta ganska besviken på vädret för att det inte alls levererar som man förväntar sig, men man får väl ta vara på de bra dagarna ordentligt antar jag. Att de flesta gillar den varmare och framförallt ljusaste delen av året är inte så konstigt, man blir ju ganska trött av ständigt mörker och kyla. Men jag tycker ändå att det finns något mysigt över mörka, kalla och ruggiga dagar också, i alla fall det där momentet med att komma in efter att ha varit utomhus ett tag och bara mysa ner sig resten av dagen/kvällen!
 
Vår
 
 
 
 
 
Sommar
 
 
 
 
Höst
 
 
 
 
 
Vinter
 
 
 
 
Vilken är er favorit årstid?
//Camilla
 
 
 

Nattmys

Blev det, när klockan närmade sig 00.00 var det dax, Emma och Camilla hämtade Clea och Issa och jag tog Karussell i grimskaft och gick med, dom andra red i pyjamas och morgonrock :) Så mysigt! Helt vindstilla och varmt och ljust! Månen sken mysigt hela tiden! Bjuder er på lite nattfoton!
// Therese


Em..

Var ganska lugn, fixade stall och bestämde oss för att låta alla troll vara ute i natt, blir en varm och torr natt så lika bra att passa på :) Camilla & Emma planerar en mysig natt-tur med Clea och Issa , får se vad det blir!


Fm pyssel

Har idag bestått av hagpyssel, har flyttat lite stolp så Julia och Torpedo fick lite större hage , och lite mer gräs och tugga på, dom var glada när vi var klara! :) Får se vad em har att bjuda på!
// Therese


Vänskap <3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 // Therese
 
 
 
 
 

 
 

Kallt och blött

Hästarna får gå med täcken igen, längesen nu , men tråkigt ändå. När man väl har fått smaka på sommaren, vill man inte att det blir höstväder veckan efter, för just så känns det idag. Som om det vore höst på ingång. Frusna fingrar och tjocka kläder är det vi har allihop! Men ska inte klaga, gräset växer så det knakar och det gillar hästarna! Snart blir det nog varmare igen! Vi får mysa inomhus sålänge!
// Therese


Dessa insekter

Igår köpte jag insektsmedel (som jag egentligen skulle ha gjort för ett par veckor sen) det börjar verkligen bli hög tid för det nu. Svårt att veta vilket man ska välja bara, finns ju mer än ett om man säger så...
 
Den här fick det bli nu.
 
Har haft den en gång tidigare och det är nog den som faktiskt har hjälp bäst. De bästa medlen är väl också de som är mest giftiga... Den här blev till och med förbjuden ett tag om jag inter minns fel, men den har väl gjorts om nu och är godkänd igen. Fyfasen vad svårt det är alltså, pratade med de i butiken och sa att jag främst behövde något för att bekämpa knott. Då rekommenderade de denna eftersom de andra sorterna mest verkade fungera under en timme eller två, typ om man ska ut och rida och vill slippa flugor och broms. 
 
Jag är ju ute efter något som tar allt, och framförallt knott då. Det är till Clea i första hand, hon går ju inlindad i eksemtäcke men jag behöver något som komplement till det.  De otäcka varelserna lyckas ju ibland komma åt ändå på något märkligt sätt. De övriga ponnyerna klarar sig ju rätt hyfsat, men när det är som allra mest flugor och broms kan de behöva något som skyddar dem. Kanske räcker det då med något medel som är lite mildare till dem.
 
Jag ska börja med den här på Clea nu, och jag tänker verkligen följa doseringen som står på flaskan... Förhoppningsvis behöver man inte använda denna så ofta åtminstone. 
 
Har ni några bra tips på det är med insektsmedel?
 
//Camilla

Duktiga jag!

Har putsat massor av träns under fm, när stallet var fixat och klart såklart! Alla Segermon-träns blev ordentligt rengjorda och inoljade! Var även en snäll storasyster och smörjde in Cleas dressyrträns!
// Therese


HÄJ!!

 
 
Vi hästfolk är inte så feschliga. Spelar ingen roll om vi har stukat en hand eller skadat någon fot eller vad det nu kan tänkas vara. Det ska till något mer än så för att undvika att vara i stallet eller till och med rida.
 
Eller rida och rida, åka lite häst blir det väl egentligen...
 
Man försöker i alla fall, även om man inte gör så stor nytta. Lite är bättre än inget, eller hur? :)
 
//C
 

Lite kul info om ..

Diggiloo
- Hon älskar mat! Finns ingenting som hon inte äter! :) Som tur är kan hon äta mycket, håller vikten perfekt ändå!  
- Är oerhört social mot människor och vänlig! Har aldrig någonsin sett henne med öronen bakåt!
- Väldigt vacker ponny! se själva:
 
 
- Har fått 42 poäng premering!
- Är svensk ridponny med Newforest i blodet och hennes Farfar är ingen mindre än den berömde Master 850 som reds och tävlades av Kyra Kyrklund. Här är en länk för er som vill läsa lite mer om Master! 
 
http://www.kyrak.com/mastersw.htm  
 
Idyllens Vissla
 
- Köptes in från skåne som 1-åring . Hittade henne på hästnet, både jag och Camilla fasnade för henne direkt!
- Genomsnäll och lugn i nästan alla situationer! Trots sin unga ålder, kan nästan tro hon är äldre än 3 ibland, för att hon är så klok :)
- Hennes mamma har fått 43 poäng vid flera olika tillfällen och Visslas  2 helsystrar har även dom fått 43 poäng vid ett par tillfällen!  Vacker släkt :)
 
 
Länk till Syskonens far får ni här: http://www.newforest.se/11_hingstslotus.asp
 
Grynet II
 
- Kom med hem ifrån skåne lite oplanerat tillsammans med Vissla. 
-Har samma pappa som Vissla!
- Vi kallar henne för Greta! Redan i bilen hem från skåne besämde vi oss för att inte kalla henne för Grynet, det heter hon endast i papprena ;)
- Har ett blått öga! 
- Har så mycket energi så det skulle räcka till alla gårdens ponnyer!
 
 
Segermons Maybelline
 
- Vår egen uppfödning!
- Sur som en citron dom 3 första månaderna i livet, men nu är hon alltid glad och kelig!
- Kommer bli stor, har redan växt förbi dom flesta kompisarna i hagen. (Men D-ponny  höjd kommer hon inte växa över)
-Älskar redan att hoppa, har sett henne hoppa över vattenfyllda diken i hagen, flera ggr, och hon verkar tycka det är superkul!
 
 
 
Se hennes snygga pappa Miclas Aristocrat när han hoppar!
 
Karussell
 
-Fick Camilla på foder 2001. Karussell var då bara 4 år gammal.
- I början när Camilla försökte galoppera sparkade hon bara bakut, hela tiden! 
- Gillar inte att hoppa då hon är lite feg, men 95 cm har hon klämt sig över och 80 cm på bana! 
- Testar nya ryttare tills dom gråter, sen är hon världens bästa läromästare (speciellt i dressyr)
- Ser farlig ut då hon är expert på att hugga i luften efter en, men tittar man lite strängt tillbaka, så är hon jätteoskyldig! Hon törs inte bitas heller, fegisen!
- En mycket speciell ponny, som är älskad av oss alla!
 
Läs om hennes speciella färg på länken nedan
 
http://www.orusst433.se/tigrering.html
 

Julia VIII 
  
-Familjens första ponny! Fast hon var mest min! :)
- Camilla var rädd för henne första året eftersom hon både blivit biten och avkastad innan hon blev i vår ägo.
- Hon går att göra allt med nästan, dock är hon inte inkörd! 
-Låtsas vara lite seg när man ska rida på bana, men i skogen och på hemväg eller om man galopperar , då gäller det att hänga med, för hon kan springa mycket snabbt, och speciellt förr när hon hade karussell med sig, då dom skulle  kapptävla med varandra!
-Äpplen är bästa godiset, men bananer, apelsiner är oxå mycket gott!
-Liksom Karussell är Julia högt älskad av oss alla!
 
 
Clefairi
 
-Ville inte Camilla ha från början, Gav med sig till slut och efter några månader, fastnade hon totalt! :)
- Första gången dom hoppade 3 -stuts tillsammans, hoppade Clea över alla 3 hindren samtidigt! Ni som vet vad en 3 - stuts är för något kan ju själva räkna ut att det är rätt långt hopp. Camilla skrek! Haha!
- Är en mycket speciell häst som ibland kräver lite special behandling, hon har blivit mycket bättre nu , men ibland är det väldigt mycket Clefairi!
- Första gången hon skulle bada med Camilla fösökte hon hoppa över sjön, vilket slutade med att Camilla fick ta ett eget dopp i full ridutrustning :)
- Även denna lilla ponny är  älskad av oss alla!
 
 
Vi har ju flera ponnyer på gården fast dom ägs av Emma och Harriet. Självklart ska dom få en liten presentation oxå!
Ni ska självklart få med en länk denna gång är det till Emmas blogg!
 
Torpedo
 
- Är bästa vän med Julia, dom går tillsammans i hagen och njuter av sitt pensionärsliv!
- Har varit tävlad i både hoppning och dressyr på yngre dagar!
- Gillar inte veterinärer! Vill helst gömma sig när det är vaccinering osv!
- Men en mycket snäll och numera kelig liten ponny!
- Harriets ögonsten!
 
 
Björkens Isadora
 
- Sålde vi till Emma för några månader sedan.
- Är mamma till vår Maya och Stenhaga Willow. Ger oerhört fina fölungar!
- Är rädd för sprayflaskor, fast det börjar gå över ;)
- Har fått 40 poäng på premiering!
- Är gårdens Mamma Mu! :P
- Emmas blivande tävlingsponny och hennes <3
 
 
Trevlig läsning!
 
// Therese
 
 
 
 
 

Jobbigt

Har haft spekulanter här på Diggan i eftermiddag. Det verkar finnas en del intresse för vår pärla från olika håll så kanske blir hon snart såld. Jobbigt att sälja hästar man tycker om, men det går ju tyvärr inte behålla alla och samla dem på hög. Hade man bara haft mer pengar och fler timmar på dygnet så hade vi behållt allihop!


Fm -pyssel

Har bestått av lite rätande av stolp osv. Hästarna står i stallet och sover , så mockning får vänta tills i em när dom är ute igen! På bilden ser ni vad lösdriftshästarna roar sig med på dagarna! :)


Härligt väder!

Och Emma och Camilla är ute på en barbacka ritt i kvällsolen ! Själv har jag fixat hö och lite mockning tillsammans med Harriet och jag tror hästarna kommer att få va ute även i natt , lika bra att passa på innan regn och insekter anfaller :)


En natt ute!

Fick hästarna inatt! Har precis tagit in dom nu, så dom får vila lite, får göra en mjuk övergång innan dom blir ute helt! Om vädret nu fortsätter i samma stil förstås :)


Ett citat igen!

Vi har nästan glömt hur märkvärdigt det är att ett så stort och starkt och intelligent djur som en häst tillåter att ett annat mycket svagare djur att rida på dess rygg!


Syttende mai

Betyder även detta datum att vi har en ponny som vill bli firad! Denna dag är det Karussell som blir 16 år!
 
 
 
 
 
 

Ston

Trimmade lite dressyr med Clea i förmiddags. Hon kändes faktiskt riktigt mjuk och fin! Härlig känsla. Det var länge sen nu, har mest ridit i skogen senaste tiden och de gångerna man har ridit dressyr har hon varit ganska mjuk oftast, men lite seg. Idag var hon precis lagom, skönt! Kanske beror det på att hon är väldigt brunstig just nu ;) En del ston blir ju hemska när de är brunstiga, medan andra nästan blir bättre än vanligt! 
 
Det här med ston är ganska intressant, somliga älskar dem och vissa vill absolut inte ha att göra med dem. Själv föredrar jag dem, vi har ju bara ston, haha! De är så personliga och har ofast rätt mycket vilja, bara man får dem på sin sida så... ;) Vi verkar inte ha några "stoiga" ston i alla fall. (Hoppas jag, unghästarna vet man väl inte säkert med än men det tror jag inte!)
 
 
Från betet 2011
 

//Camilla

<3

Se vad fina ponnyer vi har i vårt stall!


Happy B-day!

Clefairi (Clea) Fyller 13 år! Hon har varit hos oss sen hon var 4!
 
 
 
 
 
Sista bilden visar Cleas favoritsätt att fira sin födelsedag på :D
 

Kvällsritt







Vet inte vem som var räddast/ mest nyfiken, hästarna eller kossorna...

Grattis x 2

Vi har många Grattis att dela ut nu i sen vår, tidig sommar månaderna. 
 
Idag grattar vi vår Greta som egentligen heter Grynet II och vår första uppfödning Bellaruss!
 
 
 
 
 
Greta fyller 3 år och Bella blir hela 5 år! Vart tar tiden vägen?
 

Progress

Idag har Greta gjort framsteg! Therese red en sväng på Diggan och jag gick med Greta. Tog hjälmen på mig och slängde på Greta sadel och träns för vi tänkte att vi kanske kunde rida lite på henne när vi kom tillbaka (när hon har lugnat ner sig lite). Förra veckan kunde Therese för första gången tränsa Greta på egen hand, (innan har vi alltid fått vara två, en som tränsar och en som håller i och assisterar) idag prövade jag att tränsa själv och det gick fint även nu! Skönt att det inte bara var en engångsgrej sist ;)
 
När vi sedan gick var hon hyfsat lugn, pigg och framåt är hon alltid men idag var hon inte så jobbigt på som hon annars kan vara. Efter en stunds promenad tänkte vi att jag lika gärna kunde sitta upp och rida en bit där när hon ändå var såpass lugn och cool. Så Therese satt av Diggan för att hjälpa mig upp på Greta, sedan tog hon hästarna i en varsin hand och började gå på den breda stigen. Det gick väldigt bra, Greta lyssnade fint på på mina hjälper och Therese höll bara lite lätt i ena tygeln. Senare släppte hon helt och bara gick bredvid, så jag red själv rätt länge faktiskt! Tränade att starta och bromsa samt att svänga och det gick superbra! :)
 
Hon är smart den lilla ponnyn, väldigt lättlärd och fattar direkt vad man menar. Det gäller bara att hon vill vara samarbetsvillig, för hon kan när hon vill! 
 
Kändes i alla fall bra att kunna rida mer än vi har gjort tidigare och även kunna känna lite försiktigt i munnen på henne. Väldigt mycket lättare när hon har fötterna lite mer på jorden och inte är precis överallt! Lite trött blev hon nog för på vägen hem gick hon väldigt snällt bredvid mig, men hon såg nöjd och belåten ut :) Hon fick lite belöning när vi kom tillbaka och dessutom fyller hon år idag så lite extra fick hon för det ;)
 
När vi släppte ut pållarna igen ville Greta följa med ut igen, haha goding! 
 
 
Tyvärr inga bilder från själva ridningen, det blev ju lite spontant så vi tänkte inte på det. Å andra sidan hade vi inte  så många lediga händer eller!
 
//Camilla

Vill ha...

En fölis igen... Var hos en granne häromdagen som hade fått 2 fina fölungar :) Ja, nästa år kanske vi oxå har nån liten skrutt som hoppar omkring i hagen! Dom är ju för goa alltså! På bilden ser ni grannens bebis som var ca 2 veckor!


Motion av flera!

Tog hundar och Diggan på en morgontur i solen, Camilla red och jag gick, fick flera motionerade samtidigt på ett smidigt sätt! :)


ska det va, så ska det va ordentligt!

 
Hittade en gammal bild på Clea i datorn, kan någon gissa vilken färg hon egentligen har? :P
 
// Therese

Hovslagardax!

Alla ponnyer har fått fötterna fixade och fina av Rolf idag. Alla skötte sig som dom skulle , tillomed Greta var hyfsat samarbetsvillig! Maya är superduktig, lyfter snällt på fötterna och står nästan helt stilla hela tiden!


Inte som tänkt

Skulle hoppa in och köpa insektsmedel här om dagen. och ut kom jag med den här.
 
 
Köper i princip aldrig borstar längre, det gjorde man väldigt mycket när man var yngre och de används än idag så det är ingen brist på dem. Sen såklart har man ju köpt på sig lite nytt ibland också, de slits ju ut när man använder dem flitigt! 
 
Hur som helst så blev det en ny borste, den var var så mjuk och go! Vad det gäller insektsmedel så stod jag där med beslutsångest över vad jag skulle köpa så det blev ingenting alls. Men måste nog ta tag i det under veckan nu, det börjar bli hög tid för det. Har hört rykten om att det kunde bli varmt i slutet av veckan också, och då kan jag tänka mig att odjuren dyker upp....
 
Lika bra att vara beredd innan oavsett!
 
//C

Dagens Grattis!

Går till Vissla!
Idag fyller hon nämligen 3 år! Hon har blivit stor vår lilla flicka! Köpte henne i juni 2011, då var hon bara 1 år gammal. Tänk vad fort tiden går! :)
 
 
 
 
 
 
Ett äpple får det bli idag ! :)
 
 

Ridning på G!


Dagens motion

Fick jag idag, tog nämligen Greta på en promenad! Emma var med på Diggan :)
Greta har en sån ruskig energi, så hon kan inte va still en enda sekund. Springer emot en i hagen när man kommer, får hon följa med in småtravar hon bredvid en på väg mot stallet( vilket vi inte tillåter såklart) i stallet står hon och skrapar och steppar och håller igång hela tiden så man blir svett av att se henne. 
Inget undantag idag heller, hon var ivrig och hoppade nästan på gången medans jag borstade och så. När jag skulle sadla gick hon från vänster till höger , framåt och bakåt. Jag var redan svett... Sa till Emma att nu när jag ska tränsa så behöver jag nog hjälp att hålla i ( har aldrig klarat att tränsa henne ensam ännu, när man plockar bort grimman är hon som en oljad blixt på väg åt nåt håll)Emma var beredd att rycka in, men jag tänkte att jag prövar väl  och ÄNTLIGEN! Jag klarade det själv :) Varja litet framsteg är så skönt! Hon stod nästan kvar på samma ställe hela tränsningen! 
Sen var det bara själva promenaden kvar då, Emma och Diggan tog täten, jag & Greta hakade på, första kvarten var Greta överallt , hade fullt sjå med att bromsa henne, se vart vi gick osv. När vi sen nästan var hemma, då äntligen gick hon lugnt bredvid mej, så som det ska va! 
Svett, öm i höger arm och ett skrapsår på vänster arm, släppte jag ut henne i hagen igen! (Även Diggan släpptes ut såklart)
Gissa om en dusch var välbehövligt! :)
 
 
 
 
 
 
Busen!
 
// Therese
 
 

3 st ponnyer fick jobba idag!

Camilla & Emma tog en tur med Clea & Issa, blev lite dressyr vid en skogskant här i närheten.
Själv arbetade jag Diggan en stund i en tom hage, skrittade bara då hon inte är så mycket igång, men hon kändes riktigt mjuk och fin, flyttade henne lite för skänkeln , några bakdelsvändningar osv, bara för att lösgöra  henne lite och det funkade bra!
Nu är alla hästar ute i hagen och njuter, vi inväntar vädret hörde nåt om regn, hoppas det håller sig borta så dom kan få va ute några timmar till :)
 
 
// Therese

Avramlingstårta

Emma ska bjuda på tårta nu för sin avramling förra veckan!! 
 
 

Kristiflygare

Visst säger man väl så? Hur som helst, torsdag är det i vilket fall. (Det säger min telefon, själv är jag lite dagvilsen). 
Jag och Therese tog en skrittur på Diggiloo och Vissla förut. Dock red vi inte samtidigt, utan en gick på backen när den andra red, haha! 
 
Jag red först på Diggan och Therese ledde Vissla. Sedan satt jag av för att hålla i Vissla när Therese satt upp, (det gick bra att sitta upp i stigbygeln även idag!) sen red hon en bit och jag gick på marken med Diggan. Hade egenligen tänkt testa att vi red båda hästarna samtidigt, men Vissla förstod inte riktigt vad hon skulle göra då och blev lite stillastående istället för att haka på oss framåt. Så jag satt av och gick på backen istället, var lättare att kunna assistera Therese då om hon behövde hjälp att få fram henne eller så. Men då behövdes jag knappt, var mest ett stöd bara. 
 
Efter en bit satt hon av och då red jag Diggan en bit istället, för att sista biten byta igen så hon satt upp och red Vissla hem medan jag och Diggan promenerade bredvid.
 
Blev en del upp-och avsittningar, men sålänge det inte är ofrivilliga avsittningar är det bara bra träning! (framförallt för Vissla). Tyckte det gick bra, Vissla är så lugn och snäll! Snart kan vi nog skritta ut tillsammans med två hästar och två ryttare, hon får bara vänja sig vid att det inte behöver gå en människa bredvid henne utan att hon klarar att gå helt själv. Men det är ingen panik, skynda långsamt är det bästa. Hon är väldigt lättlärd så det räcker att hon har gjort en sak ett par gånger så kan hon det sen, en bra egenskap.
 
Diggiloo är bra som stöd åt ungponnisarna, trygg och orädd precis som en läromästare ska vara. Nästa gång får det bli Gretas tur att följa med ut och rida, då blir hon nöjd och glad! Hon blir så sur varje gång man går till hagen och tar in någon annan än henne...  ;)
Tänk den dagen vi kan rida ut på Greta och Vissla tillsammans, det blir spännande! Men det lär ju dröja ett tag, än så länge gör vi nog bäst i att ha en ung och en äldre häst med oss ut när vi ska rida, lugnast så.
 
Diggan & Vissla förra året. 
 
Lite senare ska jag och Emma ta Issa och Clea på en tur. Hoppas vi slipper rida i regn, vädret känns lite halvmysko... 
 
Trevlig helg på er, ni som nu har långhelg. Ni andra får ha en trevlig kväll!
//Camilla
 

På besök i morse..

 I morse när jag och Harriet skulle morgonfodra och släppa ut ponnyerna så såg vi att det rök mittemot hästarna på lösdriften. 
Harriet sprang dit medans jag fick stänga hagen hos Julia och Torpedo.
 
När hon kom fram , såg hon att det brann på gärdet bredvid hagen, och det blåste så det spred sig rätt fort. Fanns inget annat alternativ än att ringa brandkåren, efter 16 min var dom på plats, elden hade lugnat sig en aning då, men dom släckte elden och spolade vatten runt omkring så det inte skulle ta sig igen.
Ja, det är torrt ute nu, så det bara sprakar i gräs och mark. Branden berodde antagligen på en glasbit som blivit varm i solen, eller nåt liknande. Tur det gick bra iaf!
Ponnyerna var lugna och stod och käkade medans brandbilen kom med blåljus och blinkade, inga siren på, då tror jag att dom hade reagerat kanske ;)
 
 
 
// Therese

:)

 
Håll tyglarna som en duva. Inte för hårt, då kvävs den, inte för löst, då flyger den iväg.
 
Fin häst, duktig ryttare.

ljuvliga väder

Sommarvärme idag, underbart! Passa på att njuta nu ifall det inte blir mer värme än den här ;) Det blir det förhoppningsvis. Men det har i princip inte kommit några insekter än så det är fantastiskt skönt!

När knotten börjar härja måste
Clea ha sånt här eksemtäcke... Så hon är nog riktigt nöjd över att kunna gå naken nu! Hon älskar ju verkligen att rulla sig och lorta ned sig ordentligt också. Är så glad varje dag hon kan gå utan täcke!



Hoppas det dröjer ett tag till innan hon måste klä ut sig på detta vis!

Har tvättat upp hennes eksemtäcken och huvor idag iaf, plus de andra hästarnas flugtäcken så de är redo när det är dags.

//Camilla



2 st New Forest på bild!

 
Mysigt <3
 
 
 
Skönt att dagarna blivit längre, och temperaturen mildare!
perfekt väder för våra 4 benta just nu, varmt så man kan gå utan täcke, men inga irriterande insekter! Bara lite grönt i hagarna som fattas! :)

Lilla Maya

Har växt och blivit stor tös! Herregud, hon kommer bli stor! iaf 145 cm, vilket är stort för mej och Camilla :P Vi är vana vid ponnyer som är max 140 cm, haha! Ja, oavsett så tycker jag verkligen att hon blivit vacker, har ett jättefint ansikte och vacker uppsyn! Våra lilla stjärna! <3
 
 
 
Visst har jag blivit stor och vacker ?
 
// Therese
 

Söndagsbad

Diggan och Maya fick benen tvättade idag, har man vita ben får man stå ut med sånt... Haha. Men det är inte bara för att de ska vara rena, vita ben är ju lite känsligare mot mugg och sånt så vi tvättade med ett jättebra schampoo och smörjde med karledsalva just för att förebygga. Nu har det faktiskt torkat bra fort och det blev nästan ingen lera så det är bra! Men det kan vara skönt med att vårbad ändå, så fort det blir ännu varmare ute ska alla hästar få ett ordentligt vårbad, och bada heeela kroppen! Det är välbehövligt kan jag lova. 
 
De var snälla, Diggan stod och betade under tiden så hon var bara nöjd! Maya var jätteduktig och stod still nästan hela tiden :)
 
Se vad stor hon har blivit!!!!!!!!!!!!!!!!! Maya alltså ;) Hon har inte ens fyllt ett än...
 
 
 
 
 
 
 
<3
 
//Camilla
 
 
 

Dagens ridning..

Kan ni läsa om här: http://emmaknoos.blogg.se
 
Var lite komiskt faktiskt, klicka på länken ovan, så behöver inte jag skriva samma sak som Emma redan gjort så bra! :)
 
Jag med flera väntar iaf på tårta!
 
 
 
 
// Therese

foder vi använder...

Vi köper i stort sett allt vårt foder ifrån Värmlant i säffle! Funkar smidigt och bra och väldigt trevlig och hjälpsam personal har dom också!
Det är bara hösilage och Slobber som vi inte kan handla där :)
Hösilaget kommer från en bonde som verkligen kan detta med att göra hästfoder, har fått superfint hösilage hela vintern, hästarna älskar det! Använder oss av rundbalar, mycket smidigt!
Slobbern kommer ifrån Annas sadelmakeri i Grums!
 
 
 
        
 
 
 
Ja, finns en hel djungel med hästfoder, men man ska aldrig glömma bort att en häst är en gräsätare, och foderstaten ska till största del bestå av gräs, hö eller hösilage! 
Vi har byggt upp våra foderstater så, kraften vi ger är väldigt liten mängd..! Speciellt eftersom vi bara har en massa ponnyer, så klarar dom sig väldigt långt på hö, mineraler och salt!
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite bilder på våra ponnyer!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja en bild säger mer än tusen ord!
Mer än så säger inte jag idag! :)
 
 
 

Förra inlägget..

Blev lite konstigt, fråga mej inte varför, för i min dator ser inlägget helt normalt ut, men när är publicerat så försvinner en del ord och färgen blir grön.
Jag kan tyvärr inte ändra på detta, hoppas ni har överseende med detta.
 
Dagen hittills har tillbringats i stallet med det vanliga stallpysslet , när det var klart så tog jag och Camilla in Clea och Karussell och borstade och pysslade en stund med dom. Avslutade det hela med en promenad i det sköna vädret!
Vissla har fått sin blåbärs-dryck medan 4 avundsjuka hästar på andra sidan staketet tittade på. När vi släppte in henne till dom andra hästarna igen, blev Diggan alldeles tossig, gnäggade och sprang efter Vissla. Tror det är nån som börjar bli brunstig kanske! :P
 
Får se vad jag ska hitta på under em, nåt blir det alltid!
 
 
 
// Therese

Nåt jag gillar...

Är Back on Track..
Finns många olika åsikter om just back on track, en del älskar det och en del tycker det är rena bluffen..
 
SÅ FUNGERAR BACK ON TRACK

Back on Tracks led- och muskelskydd är alla tillverkade i funktionstextilier med värmereflekterande egenskaper. Textilien är en synergi mellan gammal kinesisk erfarenhet och modern vetenskaplig textilteknologi. Vid framställningen av polyester- eller polypropylentrådarna smälts keramiska partiklar in i trådarna. Egenskapen hos de keramiska partiklarna är att när de blivit uppvärmda av kroppsvärmen utstrålar keramiken en värme som träffar kroppen. Värmen som på detta sätt återreflekteras är en långvågig värmestrålning vilken är detsamma som långvågig infraröd strålning.

VÄRMESTRÅLNING

Det är väl belagt och dokumenterat att långvågig infraröd värmestrålning ökar blodcirkulationen. Den ökande blodcirkulationen i vävnaderna luckrar upp muskelspänningar och bidrar till ökad prestationsförmåga. Ett viktigt användningsområde är den skadeförebyggande effekt man får när skydden används inför träning och tävling.

FÖRDJUPNING AV FUNKTIONEN

Värmeenergi kan transporteras på tre sätt konduktion (ledning), konvektion eller strålning.

  1. När värmeledning eller konduktion sker sprids värme i ett material från en del av materialet till övriga delar.
  2. Konvektion innebär att uppvärmd vätska eller gas (till exempel luft) förflyttas och tar värmen med sig. Vanliga kläder och ledskydd med isolerande material som till exempel bomull, ull och neopren, syftar till att förhindra konvektion och på det viset behålla kroppsvärmen i luften utanför huden.
  3. Strålning innebär att en värmekälla utstrålar värmestrålning som träffar en annan yta och värmer upp denna. Back on Tracks produkter arbetar med strålningsvärme och syftar inte till att stänga inne värmen genom isolering, vilket gör att skydden kan ha en andningsfunktion samtidigt som värmeenergin i kroppsvävnaderna ökar.


Människor och djur utstrålar kroppsvärme både i vila och vid aktivitet. Vid vila är utstrålningen dock mindre än om kroppen arbetar. När ett material träffas av värmestrålar kan tre saker hända:

  1. Strålarna kan gå rakt genom materialet, så kallad transmittans. Ett exempel på detta är när solens värmestrålar träffar en glasskiva. Övervägande delen av värmestrålningen går genom glaset, vilket känns som man står i ett rum där solen skiner in.
  2. Det andra som kan hända är att strålarna studsar på materialets yta och reflekteras bort, så kallad reflektans. Om all värme reflekteras blir inte materialet uppvärmt och ingen värme strålar igenom materialet.
  3. Det tredje som kan inträffa är att materialet absorberar värmestrålarna, så kallad absorbans. Värme som strålar kan ha olika våglängder beroende på värmekällans temperatur och material. Värmestrålning ligger oftast inom det som kallas infraröd strålning vilket innebär våglängder mellan ca 0,7 μm och 1 mm. Ett material absorberar värmestrålning olika mycket beroende på vilken våglängd strålningen har, detta kallas för materialets absorptionsspektra. Den värmestrålning som absorberas höjer värmeinnehållet i materialet.

Ett material har inte bara ett absorptionsspektra utan även ett emissionsspektra. Emissionsspektra innebär i korthet att olika material utstrålar värme av olika våglängder vid olika temperaturer. Strålningsmängden och strålningens våglängd varierar beroende på värmekällans temperatur och vilket emissionsspektra värmekällans material har. Generellt kan man säga att ju lägre temperatur värmekällan har desto längre blir våglängden på värmestrålningen.

Precis som andra material har kroppens vävnader också ett absorptionsspektra. Den våglängd som de keramiska partiklarna emitterar absorberas i cellerna och en signal går till hjärnan om att värmeenergin ökar och hjärnan öppnar då blodkärlen. Absorptionen sker inte bara på huden utan även en bit ner i vävnaderna, vilket gör att blodkärlen vidgas inte bara ytligt utan även i muskler och kring leder. Den ökade blodcirkulationen i vävnaderna luckrar upp muskelspänningar och stärker kroppens egna förmåga till att häva inflammationer och läka skador. Därför används produkterna ofta vid problem där det finns inflammationer med i bilden. Ett annat viktigt användningsområde är den skadeförebyggande effekt man får när skydden används inför träning och tävling

Köpte det till Julia när vi tävlade och tränade som hårdast , och varje gång jag la på henne lindorna, så somnade hon nästan på stallgången... Hon verkade verkligen njuta av att ha dessa på benen. Några år senare blev det även ett nättäcke av samma sort och fler lindor som vi använde till flera ponnyer, bra verkan på allting. 

Blev nyfiken och köpte mej en tröja , fy tusan vilken träningsvärk jag hade den första tiden, men sen... Ja det lindrade min axelvärk och säga vad man vill om produkten, men jag älskar den !

 

 
 
// Therese

 

 

 
 
 

Blåbbärr

 
Såhär fin blir man när man har ätit blåbärs-proviva! 
 
 
Vissla verkligen älskar det! Vi som funderade på hur vi skulle kunna lura i henne detta... haha. 
Igår fick även Diggan och Greta smaka, de verkade också gilla det!

Filmer

Emma filmade ett par snuttar från ridningen tidigare idag :) 
 
 
 
 

Today

 
 
Dagen i en liten bildbomb. Började med en tur tillsammans med Diggan och Vissla. Emma red Diggan, samtidigt som jag och Therese tog oss an Vissla. Ledde henne till en början och sedan höll jag i tyglarna under tiden som Therese satt upp. (satt upp på "riktigt sätt" alltså med foten i stigbygeln för första gången!!) Vissla var supersnäll och stod bara still som ett ljus, duktig flicka! :) Red en bit och jag var bara som ett symboliskt stöd som gick bredvid och höll i ett grimskaft. Therese styrde, bromsade och drev på egen hand och det funkade jättebra!
 
Senare var det Issa, Clea och Gretas tur. Emma red på Issa, jag på Clea och Therese på Greta (med hjälp av Harrriet på backen.) Greta är lite efter Vissla så där är inte aktuellt att sitta upp i stigbygeln än. Vi hänger fortfarande på henne innan vi sitter i sadeln. I själva ridningen är det dock samma upplägg som med Vissla, Therese skötte allt själv och Harriet gick bredvid och bara höll grimskaftet. Greta var också snäll och duktig så vi är nöjda med båda våra "bebisar" :) De lite äldre pållarna uppträdde också bra och fungerar som bra stöd åt de yngre, men att de ska sköta sig tar man ju lite mer för givet!
 
Sol fick vi även med oss under dagen så ingen kan vara missnöjd!
 
Hoppas ni har haft en trevlig 1:a maj!
//Camilla

Vitsippornas månad!

 
 
 
 
 

RSS 2.0