Citerat Helen Thomson

"Du kan känna en hästägare på hur det ser ut i hans bil. Stövlar, lera, ponnygodis, halm, diverse skräp och en hopknölad vaxad jacka av obestämbar ålder. Vanligtvis finns det även ett översta lager bestående av barn och hundar."
 
 
 
 
 
 
 
 

Soft söndag

En rätt så skön dag idag, strålande väder och inga måsten direkt. Fixade i stallet och sen tog jag en promenad med Clea när Emma red Issa. Får se vad veckan har att bjuda på, hoppas ni alla har haft en skön helg! 
//C
 
 

Dressyr

Red dressyr på fältet idag  Jag red båda unghästarna, först Greta och då gick Harriet med Vissla, och sen bytte vi. Emma red Clea under tiden och Therese var ridlärare på marken. Ställde ut lite hinkar som en ridbana och använde dem som koner för att rida lite framdelsvändningar runt. Greta och Vissla har ju aldrig gjort det förut men de fattade rätt bra nåste jag säga, särskilt Greta hon gjorde jättebra! Travade runt lite och tog en galopp med båda hästarna också, de var lite spända och blev därför lite sega, men jag tycker det gick rätt bra ändå så jag är nöjd med dagens pass! Clea gick också fint, Emma och Clea laddar för dressyrtävling om några veckor. Lite bilder från dagen!  //Camilla
 
Ä 

Bollrädda

Gamla feschliga hästar alltså! Julia, Torpedo och Clea fick träffa på den stora, vita, läskiga bollen idag och de två förstnämda sprang som dårar som ni kan se på bilderna! Clea var närmast den men vågade aldrig riktigt fram.  fjant! Unghästarna var ju mycket modigare även om de också sprang en del först. 
 
 
*Clea var svettig efter ridning, därför hon går med fleecetäcke)

Barbackaridning!

Blev det idag!
Jag och Camilla plockade in Greta & Vissla, hade först tänkt att ta en promenad, eftersom planen var skrittmotion denna soliga Torsdag. Men när vi stod och grejade med dom ändrade vi oss rätt snabbt och bestämde oss för att sitta på istället och jobba dom lite ( flytta för skänkeln, form osv) Går utmärkt att göra på uteritter!
Barbacka har vi ju ridit på dom tidigare, men då har nån hjälp oss upp, idag var det bara vi ute på gården, så då fanns inga andra alternativ än att hoppa upp helt enkelt. Det gör vi ju med våra vuxna ponnyer utan problem men har aldrig provat det med räkorna. Ställde fram en liten pall och sen hoppade vi upp! Ingen av dom brydde sig om pallen och stod helt stilla när vi kravlade oss upp! :)
Ridturen var hur mysig som helst, solen sken, det var vindstilla, ponnyerna var pigga och helt coola och bekväma med att vi slänger oss ut i skogen hur som helst. Känns som dom är 2 trygga vuxna hästar redan :) Lyckad ridtur!
 
Några timmar senare (alltså just nu ) var det dax för nästa barbackatur, denna gång var det Camilla - Clea  & Emma - Issa som skrittade iväg på en solig tur!
Så skönt med vår - sol - värme! Håller ni inte med?
 
 
 
 
// Therese
 
 

Sol, moln, regn, snö, vår, vinter




Idag kom lite snö igen, växlar ofta mellan vår och vinter just nu... Men snön övergick ju i regn ganska snart så det var kortvarigt. Framåt em/kvällen blev det uppehåll och det var passande med tanke på att jag och Emma skulle rida då. Blev en skön joggingtur med lagom pigga hästar. Tränade på att få dem att gå i genom en vattenpöl också, båda två är extremt fjantiga och ska alltid ta en omväg runt vattenpölar som ibland dyker upp efter vägen. Förutom när man galopperar för då hoppar de över... Idag fick de iallafall (motvilligt) kliva igenom, det kan de gott göra, bortskämda pållar... 
 
Nu ser vi fram emot några soliga dagar framöver, gott natt på er! 
 
//Camilla

Longering på schemat

För Greta och Vissla idag! 
Vissla har verkligen fattat poängen och rörde sig lagom mycket fram i en mjuk och balanserad trav i  fin takt.Galoppen var bra även denna gång. Vänster varv fattade hon på kommando, tog rätt galopp och galopperade tills jag bröt av henne. Höger varv är lite svårare, blev nån fel galopp och nåt avbrott innan hon även där hittade flytet. Är nöjd över hur fort det har gått framåt i galopparbetet ändå.
Greta som är lite gnällig just nu, är inne i fällperiod och hon är kittlig och sur om vartannat när man borstar henne ;) Var lite mer spänd och väldigt pigg. Vänster varv funkade bra , men höger hade hon lite jobbigt att hålla sig i skinnet och på rätt plats på volten, men avslutade bra och vi är ändå nöjda. 
 
 
 
 
 
// Therese
 

Lekte lite med pållarna

 
 
 
 
Oj, vad farligt det kan vara med en stor, vit boll! 
Karussell orädd, Greta och Vissla nyfikna , inte jätteräddda, Maya nyfiken , men inte så "på"  & Issa rädd :)
Gick ut med en stor boll till lösdriftsponnyerna, mest på kul, men intressant att se hur dom betedde sig i den "situationen", Inga överraskningar direkt. Var ungefär som jag trodde, känner mina ponnyer ;)
 
// Therese
 

Today

Jag, Therese och Emma tog en ridtur på Greta, Vissla ich Clea. Bilder från dagen!
 
 
//Camilla

Lördag

Har precis varit ute i stallet och fixat allt. Solen skiner och det känns vårvarmt. Räkorna (Greta & Vissla) Vilar idag, det behöver dom, herregud vad framsteg dom gjort senaste tiden. Är så stolt över att få ha dessa fina ponnyer. Känns som det var igår dom var 1år och och jättesmå och idag kan vi rida ut tillsammans med dom i alla gångarter, underbar känsla ...
När jag och Camilla letade efter en unghäst så letade vi efter en  med samma psyke som Julia, Clea och Karussell har, vill ha hästar som är trygga i sig själva, känns viktigt för oss . Man ska verkligen kunna ha kul och använda sina ponnyer till mycket och Greta och Vissla har verkligen inte gjort oss besvikna, dom har precis det vi sökte! 
Så tack Cornelia & Martin, Idyllens stuteri för att ni sålde Vissla till oss och rekommenderade Greta, Toppenponnyer!
 
 
 
Ska även bjuda er på 2 dagsfärska bilder.. 
 
 
Härligt att kunna va utan täcke! Pensionärerna Julia och Torpedo tackar oss varje dag genom att rulla sig i lera :)
 
// Therese
 

Promenad genom stan

Promenix med Greta o Vissla idag, gå upp och ner i backar för att bygga lite muskler och sen gick och sprang vi med dem som på utställning, inte så dumt att träna på. De är lättare nu än i somras/höstas så lite har det hänt! Lite sugen på att ställa ut snart igen!  Häromdagen kom Visslas diplom från premieringen i somras också, det kändes kul att få det på papper. Ska ta kort på det och lägga upp i bloggen någon dag. Sedan ska det hängas upp på väggen tillsammans med rosetten :)

//Camilla




Uteritter

Jag och Therese red ut en sväng på Greta och Vissla i det gråtrista vädret. Det känns väldigt roligt att kunna ta en varsin 4-åring och rida ut själva utan att ha någon äldre häst med. Jag red först på Vissla och hon gick fram jättebra, kändes pigg och framåt. Blev lite spänd när vi red förbi grannens hus, men då bara stannade hon och tittade, sedan smackade jag så gick hon utan att bry sig. Vi skrittade och travade och både Greta och kändes fina, mjuka i munnen och lagom framåt. En lyckad ridtur helt enkelt! Nu är det snart dags för mig och Emma att ta en svängom med Clea och Issa, får se vart det bär av.

Kan tyvärr inte lägga upp bilder då appen bara bråkar.

//Camilla

Minnen.. <3

;
Wendy och hennes underbara dotter: Segermons Corazon Verde <3
 
 
 
Sammie möter Julia <3
 
Tindra.. Fina Tindra.. 
 
Räkorna..<3 Här var dom inte stora.. :) 
 
Clefairi <3
 
 
Charmtrollet Karussell <3
 
1:a Hingsten i vår ägo :) "Ville"
 
Riktig vinter! 
 
Issa och Segermons Maybelline <3
 
Lite sommarbilder..
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja för er som inte känner oss så har vi bloggen som "dagbok", minnesbok så därför blir det ibland 1 miljard bilder.. Älska foton !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilodag

För ponnyerna som istället får grisa ner sig i leran hur mycket dom vill idag :D
 
Som vanligt gillar jag att bjuda på bilder.. Nya som gamla :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite blandade bilder från Mellerudstorp! :)
 
// Therese
 
 
 

Longering av räkorna

Blev det idag! Jag och Camilla tog en varsin ponny och vandrade upp på fältet lite längre bort.
Jag longerade Vissla , hon skötte sig riktigt fint, och jag är verkligen helnöjd med galopparbetet. Fattade på kommando direkt och rätt galopp i båda varven, sen galopperade hon en jämn , bra galopp tills jag bröt av henne! :)
Lika fin till både höger som vänster.
Camilla var nöjd med Greta oxå, hon galopperar ju väldigt gärna och var superpigg hela passet. Sista galoppen var det bästa vi sett från Greta , lugn ,balanserad och i en fin form :)
 
Känns som varje pass har varit mycket framsteg senaste veckorna, och det gör att man lättare kan ta ev bakslag som kommer senare. Men just nu känns det väldigt kul och inspirerande att arbeta med dom. :)
 
 
 
// Therese
 

Promenad med Maya

Fick det bli idag. Tog in från hagen o borstade av henne, tränsade henne, 2.a gången för henne, men 1.a gången på vanligt vis, sist var vi lite mer försiktiga och tränsade del för del , men nu var ju tränset utprovat och klart redan. Hon skötte sig super, gapade till och med av sig själv när bettet kom :)
Tog sedan en promenad , då tränade vi start, stopp och att få henne i trav och provade även att ställa upp henne rätt så som dom ska stå på utställning bla. Hon skötte sig bra! 








Sötisen! 



Räkorna

 
För första gången red vi ut på Greta och Vissla tillsammans utan att ha någon annan häst med. Det blev en skrittur barbacka, blåste rätt bra så det passade rätt bra med en lugn tur. Växlade så båda fick gå först och det funkade hur bra som helst :) Emma gick med på backen, och hon fångade även bilden ovan på oss. 
 
Sedan tog vi in Maya och Karussell som fick sig en välbehövlig borstning.  Hängde lite på Maya i stallgången också, det gick bra. Hon tycker det är läskigare att spola benen än att ha en ryttare hängandes på ryggen! Får se om det blir en promenad imorgon kanske. 
 
 

Gretchen

Har precis ridit Greta och det gick verkligen kalasbra! Red på fältet och tränade på att rida henne på ett fyrkantsspår, hålla henne rak och få henne mellan hjälperna. Hon gick i fin stadig form, höll sig ganska rak och lyssnade jättebra på hjälperna. Kunde rida hörnpasseringar och hon ställde och var jättefin, mjuk i munnen och  hade fint stöd. Fattade rätt galopp och sökte sig i form även där! Till och med i övergångarna var hon stadig, det var så roligt att rida så jag ville inte sluta. Det var det helt klart bästa passet! 

//Camilla




Det underbara vädret hänger i :)

Så ska visa er lite härliga bilder från dagens ridtur på Vissla! 
Red uppe på 2 fält , gjorde som en ridbana , tränade henne att gå rakt fram mellan hjälperna och sen även rida hörnpassering, alltså svänga :P Det var lite sicksack, men hon är ju bara 4 år och inte supermycket riden, så funkade riktigt bra ändå. Sen är det svårt att hålla samma fyrkant som ryttare när man inte har så mycket riktmärken att gå efter, men det är nyttigt för oss som som rider, att kunna rida samma väg utan staket eller väggar.
På slutet av ridpasset blev det en lång härlig galopp rakt fram, lättare att få bjudning där, och det lyckades vi verkligen få! Vissla galoppera friskt framåt ända tills hon blev tillsagd att bryta av, annars brukar hon alltid vara före oss. Idag var det nästan svårt att bromsa henne! Duktig pålle! :)
 
Vissla fick även inviga detta snygga schabrak som vi köpte på Ullared 2012! 
 
Hårig, men fin!
 
Här ser schabraket nästan gult ut..
 
 
 
 
 
// Therese
 
 
 

Nice väder idag med!

Alla hästar är ute utan täcken, såå skönt för dom att få sol på ryggen! Leran får man på köpet, men lättborstat ändå, eftersom leran är torr.. inte så blött i våra hagar, finns värre! :) 
 
Vissla blev ju longerad igår, så idag var det Gretas tur. Hon var pigg och framåt som vanligt, och hon har lätt för att fatta galopp på linan, (oftast rätt oxå)så vi jobbade henne ganska hårt, för att vara i hennes form. Måste pressa dom lite ibland så de kommer ett steg längre! Greta var rätt trött på slutet, men inte så trött som hon kunde ha varit, tror på att hästar som rör sig fritt på en lösdrift 24h/dygn orkar mer än vad en likasinnad häst som står på stall gör!
 
Sen är det ju viktigt med varierad träning för att få hästarna i fin kondis, vi brukar variera ponnyerna med longering, uteridning , klättring och ridbana.Olika upplägg beroende på utbildningsnivå såklart, men alla ponnyer behöver sträcka ut i en härlig galopp i skogen regelbundet anser jag! Rider man varierat får man dessutom en gladare och piggare häst!
 
Bjuder er på blandade bilder från olika år!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja , jag vet, älskar att bildbomba våra läsare! :D
 
// Therese
 
 
 
 
 

Glömde/inte hunnit blogga

Som rubriken säger så har det inte blivit något bloggande idag (eller igår eftersom klockan slagit över midnatt), ber om ursäkt för detta. Har i alla fall longerat Vissla idag, det gick jättebra. Fick till några galoppfattningar också så det var skönt! Sedan blev det en ridtur på Clea tillsammans med Emma och Issa. Vi red uppe i skogen och det blev två väldigt pigga ponnyer när vi tog lite galopp! Riktigt sprätt i bena och de sprang av sig ordentligt, det kan vara gött ibland. Efter ridturen tog jag lite tid till putsning av läder, det var mer än välbehövligt. Så nu känner jag mig ganska duktig faktiskt.

Det var allt för nu. Hörs! //Camilla

Efter regn kommer solsken!

 
Det stämde faktiskt denna måndag. I morse när jag och Camilla släppte ut så regnade det och var mulet, grått och trist. När vi fodrade lunch var det strålande sol och 7 grader varmt!  
Julia och Torpedo ser nog ut som grisar i em, för plockade av dom täckena, skönt för dom och få soltorka ordentligt! Clea och Issa som är klippta får behålla täckena på, men ofodrade tunna sådana! 
Lösdriftsponnyerna var torra, så gissar att dom stått under tak när regnet passerade över oss. 
 
// Therese
 
 

Galopp i skogen

Två vändor till Lillerud idag, i första lasset Clea och Greta, då red Therese och Camilla. I nästa runda Issa och Vissla, Emma och Camilla red då. Både Greta och Vissla fick galoppera och Greta galopperade en riktig lång sträcka. Vissla som hellre travar än galopperar, galopperade  en lång sträcka för att vara henne.
 
 
 
 
 
// T & C
 

Vår i Värmland!

Solen sken och vädret var underbart !
passade på att städa ur sadelkammaren och torka blöta täcken utomhus!
Släppte Julia o Torpedo utan täcken så dom fick vädra pälsen och rulla sig i leran! Gött för dom det!
 
 
 
 
 
 
Alla bilder är från tidigare år!
 
// Therese
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tidningen Ridsport

Är helt klart min favorit bland "hästtidningarna" som finns.
Finns alltid massa läsvärda saker i varje nr!
Tänkte bjuda er på en faktaartikel skriven av Charlie Lindberg,  , Ingrid Andersson och en Agriaveterinär. 
Rubriken är Detta är det som gör hästen så speciell!
 
Lite Fakta!
 
# Hästen har störst ögon bland det landlevande däggdjuren, ögonens placering ger ett nästan 330-gradigt synfält, vilket är viktigt hos betesdjur som går med huvudet i marken 18 tim/dygn.
 
# Hästar har inget djupseende, vilket förklarar varför dom lätt missbedömer diken och hål och kan falla ner och fastna. Djupseendet och avståndsbedömning måste tränas fram. Ögonens placering gör oxå att de lätt kan skadas, det har hänt att hästar rivit upp ögonlock på kroken till vattenhinken tex.
 
# Flyktinstinkten gör att hästar reagerar genom att fly bort från faran, liksom den fastnar i något, den vill dra sig loss och fly, bra att tänka på när det gäller stallinredning och hagar.
 
# Magsäcken är mycket liten, den utgör endast 9% av magtarmkanalen, jämfört med människan som har 17 %! Hästar känner inte mättnadskänsla pga att dom är anpassade för ständigt betande, detta kan innebära livsfara för en häst som kommer åt kraftfoder, då den föräter sig och i värsta fall så mycket så att den dör.
 
# Hästens salivproduktion sker medans den tuggar, detta innebär en risk för att lättuggat foder kan passera till foderstrupen utan att vara uppblött och då orsaka förstoppning. undvik detta genom att fodra hö före kraft.
 
Ja jag hade redan koll på allt som stod i artikeln, men lätt att slarva när man  hanterar och grejar med hästar 24 tim/ dygn. Vi får aldrig glömma bort vad för slags djur vi grejar med och att dom ser på saker lite annorlunda. 
Älskade Hästar!
 
 
 
 
 
// Therese
 
 
 
 
 
 

Bilder från igår!

 
'
 
 
Ja lite oseriösa ridkläder osv, men det är så på landet :) Jobbade under viss tidspress med så, borstade och klev upp på hästen som jag var! :P
 
Idag blir det ingen ridning, riktigt bösväder och Camilla jobbar hela dan, så det blir vila, men under helgen har dom lovat fint väder så då får vi se vad vi hittar på! 
 
// Therese
 
 

Hejsan hoppsan

Idag blev det uteritt med Clea och Greta. Dock inte till Lillerud som vi hade tänkt oss, fanns inte riktigt tid till det, men vi tog en runda omkring gården. Det gick galant! Skritt och trav var tanken men Therese och Greta passade på att ta en liten galoppstrecka också, när hon ändå kändes fin. Andra gången hon galopperar med ryttare och det går riktigt bra, blir väldigt kul att ta med henne till sandbanorna på Lillerud, det blir förhoppningsvis här i dagarna!

Hade ett par bilder också men de går inte ladda upp... Blir vansinnig på denna blogg-app som krånglar hela tiden!!

//Camilla

Bilder från idag

 

Skogsritt

Idag lastade vi in Clea och Vissla i transporten och körde dem till Lillerud. Det är ju såklart inga problem att rida dit,  men det skulle nog bli lite för långt för Vissla att både ridas dit och tillbaka, plus att springa i skogen där.
 
Jag red först på Clea och Therese och Vissla hängde på efter. Det är härligt att trava på skogsvägarna där och Vissla skötte sig jättebra! Tog en galopp också, det är det svåraste momentet för henne då hon mycket hellre travar. När hon fattat galopp bryter hon av ganska snart igen, men med lite mer träning och kondition blir det nog super! Ska ta med både henne och Greta dit igen så de får träna upp sig, bättre ställe att rida på får man leta efter!
 
Bilder kommer i ett annat inlägg då bloggen krånglar för mig! 
 
//Camilla
 

Godnatt från Mellerudstorp!

 
 
 

Fina Karussell <3

 
Är  numera pensionär , men har energi och krafter kvar än!
Lutar väl åt att betäcka henne till våren/sommaren :) Blir spännande! Hon har fått 2 föl , ston båda två så det är väl dax för ett hingstföl nu då :P kanske blir det tigrerat som Karussell, dom tidigare avkommorna har varit vanligt bruna , så det är nog ett prickigt hingstföl på G ! Haha!
Nä, det blir som det blir, men hoppas hon tar sig o allt går bra , synd att hon bara ska gå o skrota omkring... Vill inte låna ut henne hur som helst heller då hon är lite speciell och 17 år gammal, en familjemedlem helt enkelt!
 
 
 
 
 
 
Vårt lilla speciella russ <3
 
// Therese
 
 
 
 
 
 

Kort inlägg om idag

Therese körde lite longering med Greta idag. Jag var inte med men hörde talas om att det gick fint! På kvällen tog jag och Emma en ridtur med Clea och Issa. Clea har tagit det lite lugnt några dar så hon var på hugget, pigg och skvättig. Men hon fick springa av sig lite i alla fall. Imorgon blir det inget stall för min del, men på onsdag får vi se vad som står på agendan, förhoppningsvis både ridning och unghästpyssel.

Nu är det snart natta här, ha det gôtt så hörs vi. //Camilla




Visslingen!

Var superbra i longeringen idag! Pigg och framåt och riktigt fin i formen! Tuggade fint på bettet och var avspänd trots att hon var lite piggare än normalt.
Älskar att stå och titta på henne när hon rör sig, hon har så luftiga , härliga gångarter den där lilla ponnyn :)
Innan longeringen tog vi en skogspromenad, hon var pigg redan då, så det gällde att gå på om man skulle hinna med, lite skuttande blev det oxå ;)
Nöjd med Vissla idag! 
 
 
 
 
 
// Therese

År 1998-1999

Gobbelino,  även kallad "Gobben"! Min "sköthäst" på ridskolan!
 
Oj vad längesen nu..
 
Haha, jag var räv på hubertusjakt! Ponnyn är en shetlandsponny vid namn Bellman! 
 
Hugo, första ponnyn jag red in! Det gjorde jag sommaren 1998. Han är ridskoleponny. 
 
Andra ponnyn jag red in blev russet Russqa, år 1999.
 
 
Ja detta var tiden innan egen häst,mycket ridning var det även då :)
 
 
// Therese
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0