Vaktis

Jag och mamma är hund- och hästvakt. Strax ska hästarna få lite kvällsmat och hundarna ska få kvällskissa!

Godnatt på er!
//Camilla




Brunstigt!!

Har just nu 5 superbrunstiga ston! Ja av 6 möjliga! Julia är nog för gammal, hR knappt sett någon brunst dom senaste två åren på henne, o Maya är inte överbrunstig heller, men hon är bara 2 år , men resten!! Vissla o Greta är jättebrunstiga, karussell som vi ville betäcka förra året, men då hade hon knappt nån synlig brunst alls, nu är hon i högform!! Clea gnäggar o gnäggar o vill gärna pussa på nya hästen i gänget, Micke, tror det är han som har fått stona såhär tokiga! Men det släpper nog snart, synd att man inte hade en hingst här bara 😜 Newforest såklart! 

Bilden är våra lugna, icke brunstiga pensionärer, Julia o Torpedo! 
// Therese

Den årliga tvätten!

Av hästtransporten är gjord idag! Nu ska den bara torka o ev målas lite! 
Blir lika fint varje gång! 






Hämtat ny häst!

Fast åt Emma! 
Läs mer på www.emmaknoos.horseworld.se :) 



Godnatt från Värmland!





Besök

Idag har vi varit och hälsat på vår vän "Fanta" och varit på hennes föräldragård för lite rundvandring hos alla djuren. Det är alltid lika kul att kika runt där!

Fotade hästarna.




Deras senaste tillskott, ardennerstoet Bodil var en rejäl dam!



Dölehästen Viking



och så lilla minstingen då får vi inte glömma!


Förutom hästarna har de även kor och kalvar, grisar, getter, höns, kycklingar och en tupp samt påfåglar! och så hundar och katter. En hel djurpark nästan :)

Skönt att stå inne på dagen






Tog en ridtur på morgonen och sedan fick Clea sin dagliga dusch. Hästarna njuter verkligen av att stå inne på dagarna och vila sig, och sen blir de glada när de får komma ut i hagen på kvällen när det svalnat av och de bitande insekterna har lugnat sig.

På promenad

Blev en kall dusch med efterföljande promenad idag med. Över 30 grader i skuggan så det är lite varmt att rida. Kör på lite "varannan dag ridning" för tillfället, rätt lagom.









//C

Efter ritten

Får väl ponnyerna beta i trädgården? 😜. Mysigt det! 
Tyvärr måste Clea va inklädd i exemtäcket ... Blir svett stackarn, men vad för man? Står inne på dagarna iaf! 





// Therese

Kvällspromenad

Jag och Clea tog en promenad i kvällssolen. Hade tänkt rida men hon var varm och svett redan innan, så duschade av henne och lät henne soltorka på en långpromenad istället. Mys!



OBS! Bilden är ej från idag, så mycket snö har vi inte nu.

//Camilla

sômmer

Jag älskar sommarväder och sommarritter när det inte är så noga, bara på med foppatofflorna och sitt upp, barbacka såklart. Rid dit näsan pekar, rid förbi grannen o töla några minuter, ta en galopp när man känner för det. Rid ett varv runt huset kanske, ta en titt på altanen och se i fall någon badar i poolen. Clea var väldigt nyfiken på den som plaskade i poolen på en madrass, men lite läskigt var det att gå fram och kika över altanstaketet.







Rida för att det är roligt bara, för det ska det vara.

//Camilla

Varmt o skönt!

Men det tycker ponnyerna blir jobbigt, så dom som inte har tillgång till vindskydd får vara inne på dagarna, slippa lite insekter o den stekande solen. De som har vindskydd ser man inte på heela dagen, kryper inte ut förrän framåt 19-tiden på em, har det nog bäst i skuggan! 



// Therese

Godnatt på er alla!






Nya regler

Det har väl knappast udgått någon i denna branch att det från och med år 2015 kommer nya regler angående åldersgränser på ponny. 
 
Här en länk om artikeln:
 
http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2014/07/Forandringariponnyryttaraldern/
 
Therese skrev ju ett inlägg om sina åsikter här i bloggen här om dagen, och jag hade inte tänk skriva ett inlägg om detta, men ångrade mig nu. 
 
Igår såg jag en hel massa kommentarer om detta på facebook och kunde inte låta bli att lägga mig i... Alla får ha precis vad de vill för åsikter och konstigt vore det ju om folk tyckte samma. När det kommer en sådan här ändring går det heller inte undvika att en del drabbas medans andra mer gynnas istället. Helt omöjligt att göra en regler som passar alla. Men nog om det.
 
Det jag reagerade på igår var dock vilka argument en del använde för sina åsikter. 
 
Några exempel:
 
En del var oroliga för att domarna inte skulle kunna avgöra vem som var för stor för sin ponny eller inte, och skulle heller inte våga säga till någon att denne var för stor. De trodde också att det skulle bli mer vikthets bland de unga ryttarna. De argumenten förstår jag inte alls, att ett ekipage ska vara proportionerligt har ju alltid varit en regel för att få tävla och det är ingenting nytt med det. Och att domare säger till har jag varit med om så det får man ju anta att alla domare gör i fortsättningen med. 
 
Ett annat argument var att "barn ska tävla mot barn", och det håller jag med om. Men då tycker jag det är konstigt att de inte har klagat förut när 18-åringar har tävlat mot barn som kanske inte är äldre än 12 år, och nu när det beslutades att 17- och 18-åringar ska tävla mot de som är 19 och 20 så blev det ett jävla liv. Känns inte en 17-åring mer vuxen än vad en 18-åring känns som ett barn i det sammanhanget? "Inga vuxna på ponnytävlingar" skrevs det också, men sen när slutade 18-åringar att räknas som vuxna undrar jag i så fall. 
 
Många är också rädda att dessa regler skulle drabba eliten inom ridsport. Men på vilket sätt då undrar jag? De som satsar internationellt byter ju ändå upp sig till storhäst innan ponnytiden är slut, så på vilket sätt kan det drabba eliten om de som mer "hobbytävlar" rider ponny till 18 eller 20? Tror inte det är så många som kan och vill rida som junior på storhäst för att satsa, som istället väljer att rida ponny tills de fyller 20. Men jag kanske har fel, vem vet?
 
Vidare skrevs det också att ponnyer lika gärna kunde tävla mot stora hästar, och visst kan de göra det, men tävlar man i hoppning bli man ganska begränsad om man sitter på en ponny som ska hoppa bland stora hästar. Och då tänker jag inte på höjden såklart, utan på avstånden. Finns ju en anledning till att B-ponnyer inte går på samma avstånd som D-ponnyer tillexempel. 
 
Det var en hel del kommentarer och jag ska inte skriva om allt här. Men sista exemplet jag tar upp här är de nya reglerna sett från funktionärernas håll. "stackars funktionärer som ska hålla reda på 5-6 klasser nu istället  för 3-4, och ändra banor och hålla på. Det kommer ju ta 1000 år och ingen kommer vilja anordna ponnytävlingar längre" så lät det i kommentarsfältet. Men hallå eller, har de inte läst om nya reglerna innan de uttalar sig? Alla rider ju precis som vanligt bara att man delar in prisutdelningen efter ryttarnas ålder, säg att det kanske skulle ha varit 4 placerade så blir det istället kanske 2 i varje grupp nu. Och allt är ju datastyrt så hur gamla ryttarna är lär ju inte funktionärerna behöva hålla koll på. Det är samma sak som att man har avd B för sig, förutom att man delar in hästarna efter ålder där istället. ja jag vet inte min kommentar på detta var "vad det gäller funktionärerna är det inga jättestora skillnader, det blir ju inte en extra klass på det viset. Dela ut ett par extra rosetter bara, ungefär som att ha avd. B, men då kanske vi ska slopa det med i så fall om det är så besvärligt".
 
Nu ska jag sluta vara bitter. Jag svarade på facebook-tråden med det överlägset längsta inlägget och nu blev det ett inlägg här med så nu får det vara nog. Alla har sina åsikter och detta var lite av mina. 
 
Ris eller ros, vad som är bäst och vem som har rätt, vem vet? Ingen förmodligen. Nu ska jag avsluta detta inlägg med en bild så det inte bara blir en massa text. 
 
Godnatt på er!
//Camilla
 
 
Önskar att jag hade fått två år till med Clea på tävlingsbanan, avundsjuk på alla som är 18 i år och har två år kvar!!
 
 
   
 

Tummen ur

Fick äntligen tummen ur och bytte ut den spygröna bakgrundsfärgen på bloggen till en annan, mörkare nyans. Blev så himla trött på att ha 50 nyanser av grönt så nu fick det bli lite mer enfärgat. Tyckte den var skitful innan men nu blev det lite bättre.

Skulle behöva göra både ditten och datten när det gäller designen på bloggen egentligen men det är så sjukt tröttsamt att pilla med sånt där tycker jag. Får ta lite i taget så kanske det hinner bli bra någon gång...

Lite skillnad blev det i alla fall.

Före:



Efter:



Äntligen!

Hände nåt som jag väntat på länge, ridsportförbundet höjde åldersgränsen på att få tävla ponny ( C& D) till 20 år! Blir en egen klass för ryttare 17 till 20! Tummen upp för det! Är det nåt mer jag önskade där så sätt ingen övre gräns alls, utan 17 + tävlar egen klass på sina ponnyer! Finns faktiskt massor av människor som vill ha kvar o tävla sin ponny trots att man fyllt 18! Man hinner ju knappt börja tävla innan man är för gammal, tror detta gynnar oss ponnyuppfödare på sikt, att man faktiskt hinner både utbilda o tävla sin ponny. Vem tar hand om alla 5-6 åriga ponnyer? När den är klar att tävla avd A är ryttaren gammal o ponnyerna blir som slit o släng vara! 
Nä, låt alla rida vad man  vill o passar på, storhäst eller ponny, man  borde få välja själv oavsett ålder! 

// Therese 

Jag, den gule och den svartgule

Jag tog den gule hästen på en ridtur förut. Målet var inställt på lite dressyrarbete.
 
Lagomt tills det att jag var klar med förberedelserna, och bara skulle tränsa för att sedan ge mig iväg, kom det såklart en regnskur från ingenstans. Jag väntade ut den några minuter och när det blev uppehåll igen gick jag ut och satt upp. Jag hann nätt och jämt lämna gårdsplanen innan det kom en ny regnskur, så att jag väntade innan  var ju onödigt, det var väl meningen att vi skulle bli lite blöta antar jag. Hur som helst kvittar lite sommarregn när det ändå är drygt 20 grader, och för hästarnas skull är det bara gött. 
 
När vi kom fram till vår "sandgrop" för att påbörja själva ridpasset sprack det upp och solen kom istället fram, såhär i efterhand hade det nog varit bättre med lite regn för i och med solskenet hittade alla surrande , flygande småkryp fram. En av dom som verkligen utmärkte sig var en jättegeting som flög med oss när vi travade, den höll jämn takt och höll sig en bit över mankammen, mitt framför mitt ansikte, jättestörande! Och inte nog med att det var störande, jag tyckte faktiskt att den var läskig också. Jag brukar aldrig bry mig så mycket om getingar men när denna dök upp så skrek jag faktiskt till, men sekunderna efter hann jag tänka att "här kan jag inte sitta med öppen mun och skrika, tänk om getingen tappar tempot, då kommer den ju flyga rakt in i munnen på mig!"  Inte vågade jag vifta åt den heller för jag var rädd att den skulle bli arg och attackera mig då, så jag bet ihop och försökte fortsätta rida som ingenting. Men det gick inte, jag fick helt enkelt tvärvända och byta riktning, och då hann han inte med, den lilla jäkeln! Stackars Clea bara, hon fattade väl inte varför jag helt plötsligt tvärvände henne! 
 
Passet gick väl hyfsat bra tycker jag, med tanke på omständigheterna. Jag är glad att ingen såg mig när jag red, haha! Tur också att det inte var Therese som red, hon hade nog ramlat av i rädsla, då getingar är hennes största skräck...
 
//Camilla
 
 
Gamla bilder
 
 
 
 
 
 

Då och då

Ibland händer det att man tappar blogglusten av olika anledningar, t.ex. för att man inte har något särskilt att skriva om. Eller att det bara tenderar att bli väldigt enformigt. Samtidigt vill man inte strunta i att blogga under en tid för då riskerar man ju att tappa läsare, det vet man ju själv hur det är om man följer en blogg som slutar uppdateras, då slutar man läsa, det gör jag i alla fall. Även om vi använder vår blogg som en slags dagbok där vi mest skriver för vår egen del för att sedan kunna titta tillbaka på vad vi har gjort och så vidare, så är det ju naturligtvis roligt om några vill läsa den också! 

 

Bildinlägg är ju aldrig fel att slänga in dock! Folk tittar gärna på bilder istället för att läsa en massa dravel i en lång text, och för vår del är det också bra, inte minst för att när vi lägger upp bilder i bloggen så sparas de ju där, inte dumt med tanke på att man aldrig vet när tekniska saker plötsligt kanske får för sig att lägga av. 

 

Ska se om jag kan gräva fram några bilder ur denna dator! Vi hörs hörreni. //Camilla

 

 
Wera och Wille, med Wendys rygg i bakgrunden.
 
 
 
Diggiloo och Vissla
 
 
 
Bellaruss
 

Tog lite kvälls/nattbilder

Jag o Syrran ! Lördagkväll , ljummet o ljust.. Som svensk sommar ska va! 






Fin bild på Greta men tyvärr suddig! 

// Therese 

En joggingtur

Tog en joggingtur med Clea i em/kvällinga, det var bäst underlag vid en gräsväg intill skogen men dock mycket insekter så travade o galopperade där. Grusvägarna är rätt hårda så mest skritt där. Clea var ganska mjuk iallafall, ett par vilodagar gör gott ibland.

//Camilla






Sommar o sol

Betyder vila för våra små... Hm, inte så små längre, men lite vila behöver dom för att återhämta sig efter våren! Greta misstycker såklart , medans Vissla njuter, och växer in i vuxenrollen som ny flockledare ! Issa är ju såld , så nu är det Visslas flock! Hoppas hon sköter den nya rollen väl! Hon tar iaf bra hand om Karussell som är lägre än lägst i flock, men Issa släppte in henne o det verkar som Vissla gör detsamma! Duktiga ponnyer! Har inte haft nåt bråk alls i vår flock någonsin, mycket pga av Issa, så hoppas att Vissla och Maya fortsätter på samma sätt, lätt att ha häst tillsammans då! 



// Therese 

Sommar 👍😄













// Therese 

Blev en tur !

På Greta som vilar egentligen, fast hon inte vill, Greta vill ALLTID vara med! O idag fick hon det! Camilla skulle ta en lugn tur med Clea, med tanke på att termometern stod på 30 grader kl 18 på kvällen! Sällsynt i vårt Sverige det! Insekterna är nog det värsta för hästarna, usch vad dom bits och håller på! 
Iaf så blev det en barbackatur i solen, tillsammans med Camilla, Clea o tusen insekter!  Greta var pigg o framåt som vanligt, o även lyckligast i världen över att få vara med! :) 






Myspystur! 
// Therese 

Fly

Först och främst vill jag bara säga att jag verkligen ÄLSKAR sol och värme ifall ni skulle tro något annat. Men denna värme vi har nu är ju lite galen, det är så sjukt klibbigt i luften och jag har haft ont i huvudet i ett dygn nu för det känns som att det ska bryta ut världens åskoväder när som helst. Det åskade lite igår men luften känns likadan fortfarande. Hur som helst så gillar jag värme men det gör nog inte våra stackars hästar. De söker skugga och försöker fly från alla hemska insekter.

Imorse red jag vid 10-tiden och redan då var det 27-28 grader! Jag och Clea var svettiga innan jag ens hunnit sitta upp! Ridturen var inte jätterolig, Clea stannade vartannat steg ungefär för att hon var så irriterad på alla insekter. Då hade jag öndå sprayat med flugspray innan men det hjälpte inte. Vi fick galoppera mest hela tiden för att försöka fly undan... Hon fick en välbehövlig dusch efteråt i alla fall och det tror jag hon uppskattade.

Jag däremot fick svettas lite till, för vi körde in hö på logen så det inte ska bli dåligt ute i solen. Har en bal med jättefint grönt hö som är slaget nu i sommar, och den vill vi gärna inte behöva slänga! Herregud, var svettiga vi var när det var klart! Det tog en halvtimme kanske och svetten bara rann i pannan! Tur det finns dusch, men till och med badkrukan jag blev nästan badsugen faktiskt :) Kanske får ta ett dopp någon dag om värmen håller i sig, och det hoppas jag den gör, dock vore det önskvärt om huvudvärken kunde ta med sig alla insekter och dra till en annan planet! :)



//Camilla

Godnatt

Ber om ursäkt för dålig uppdatering, lovar skärpning!

Har heller ingen hästig bild att bjuda på så här kommer en från helgen, då det blev ett besök i Gränna.



//C

Har varit på tur!

Neråt landet för att kika på storhäst åt Emma, har provat 2 st fina hästar , är nöjda med turen, mer sägs inte här, men alltid lika roligt att komma ut o kika på hästar/ponnyer ! 



Stannade till i Gränna.. Camilla och Emma passade på att bli fotade! 😄

// Therese 


On tour




Bara bilder!





Från Gården! 

E & C

Idag red Emma Clea, i skogen tror jag. Bjuder på lite "gamla" bilder på dessa två töser!










Vänner eller inte

Clea är en ganska svår häst att ha ihop med andra hästar, hon jagar de som är lägre i rang och sparkar mot alla hon vill bestämma över. Mot människor är hon världens goaste och varken sparkas eller bits, aldrig sur! Men när det kommer till andra hästar är det värre. Det är få hästar hon gillar... När hon var lite yngre släppte vi in en unghäst i hennes hage och då blev hon tvärförbannad och jagade den stackars kraken så hon hoppade över staketet och in till grannen... Nästan hela tiden Julia och Clea har bott tillsammans har de tyckt bra om varandra, nästan som att Clea är beroende av Julia och blir supernervös om hon är på ett annat ställe. Vi försökte släppa ihop dem för några år sedan och de var jättegoa och stod och kliade varandra hur länge som helst. Men efter ett tag började de sparkas, och inte så lite heller... Var tvungen att dela på dem på grund av skaderisken, visst att hästar gör upp rangordning men det där slutade liksom aldrig, så tråkigt. Sedan dess har de fått hänga på en varsin sida av staketet och det funkar utmärkt. Julia har ju Torpedo som hagkompis och det funkar jättebra. (Honom är dock inte Clea jätteförtjust i, men det har gått bättre och bättre tycker jag ändå)
 
Tycker det är så tråkigt att hon inte ska kunna ha en hagkompis som alla våra andra hästar har! Vår stoflock har funkat extremt bra hela tiden, trots att det har kommit och gått några olika hästar ibland, mycket på grund av att vi har haft en så bra flockledare i Issa tror jag. Hon var snäll mot Karussell och släppte in henne i flocken, de andra kunde vara lite elaka mot henne som är så låg i rang, men när Issa accepterade henne så gjorde de andra likadant. Får hoppas på att Maya har ärvt sin mors fantastiska ledaregenskaper!
 
Karussell ja, henne släppte vi in till Clea förra veckan för vi tänkte att hon kunde vara sällskap åt Clea när Julia och Torpedo har flyttat till annan hage. De två gick tillsammans förra året och det funkade okej, ialla fall så länge de hade gräs. Men i år gick det inte bra alls, Clea jagade Karussell så hon blev sjösvett och hon fick inte komma till ro alls. Ingen rolig syn så vi delade på dem. Karussell fick istället Greta som sällskap, medan Vissla och Maya går kvar i den stora hagen. När Greta gick i den stora hagen så skulle hon bara rymma till den avstängda delen av hagen hela tiden, och för att slippa jaga ponny hela dagarna blev det en bra lösning att flytta henne till Karussell. Hon gick väl hos Karussell i en dag kanske innan hon smet över till andra sidan staketet och in till Clea! Kunde ju tro att Clea skulle jaga livet ur Greta men icke! De går och betar sida vid sida och har gått förvånadsvärt bra ihop! De är ju lika speciella individer båda två de där så det var väl det som funkade kanske. Bara att hålla tummar och tår för att de fortsätter tycka bra om varandra. 
 
När jag skulle hämta Clea förut sprang Greta fram till hagöppningen och väntade förväntningsfullt på att jag kanske skulle ta in henne istället, nätt och jämt att jag fick ut Clea utan att hon smet med ut och precis samma visa när jag skulle släppa ut Clea igen. Helt makalös den där lilla fuxen! Och leker med vattnet gör hon också, sparkar omkring med vattenbaljan som om den vore en fotboll. När jag kom ner förut låg den utslängd utan en droppe vatten i. När jag fyllde på nytt vatten lekte Greta med vattenstrålen med mulen, så jag nästan höll på att hälla bredvid... Det är väl bara att vänta på att hon är där och har ut allt vatten igen... Hon är precis som alla småbarn. 
 
//Camilla
 
 
 
Men söt är hon! 
 
 
 

RSS 2.0