Januaris sista dag

 
Lite mys i hagen och en promenad har vi hunnit med i dag, samt fixat stallet. Nu ska jag lunchfodra!
Hejs! //C

Längtan

Ren isgata ute, fyyy vad jag är trött på detta nu! Halkar nästan ihjäl sig så fort man går utanför dörren ju. Kan det inte bara bestämma sig för ett väder, antingen snö och minusgrader (som det ska vara när det är vinter) eller också plusgrader och vår på riktigt. Men det är lite tidigt för det än. Ser faktiskt mer ut som att det är mars snarare än januari just nu, men det hinner väl ändra sig. Till helgen blir det massa minus igen hörde jag, fint att det typ regnar innan det fryser på, lär ju inte bli ett dugg halt eller så. Svårt att kunna motionera hästarna när det är såhär, Clea och Karussell går väl rätt bra åtminstone, jag & Emma ska ta en tur med dem lite senare.
 
Finns en fördel med plusgraderna och det är att vattnet inte fryser, alltid något! 
 
Slänger in några somriga bilder och drömmer mig bort lite. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Längtar tills våren är här, vi har lite planer på att ge oss ut på en riktig långtur, ni vet sådär så man har ryggsäck på ryggen för att kunna ha picknick och grejer! Har hittat en vandringsled här i närheten som går hur långt som helst, den ska vi försöka utforska och då blir det många timmar i skogen :)
 
När det sedan blir juni och det i stort sett är ljust dygnet runt ska jag ge mig ut på en nattritt. Det är sånt där man ska göra när man har häst men det blir aldrig av. I år ska jag det, det har jag bestämt. Gärna en dag som är varm och man ändå känner för att rida sent på kvällen, då kan man lika gärna vänta några timmar till tills det blir natt och rida då istället. Bara för att man kan. Och för det känns extra mysigt! Barbacka också, givetvis.
 
Men det är då det. På fredag är det i alla fall februari, inte såå förskräckligt länge kvar!
//Camilla

Photo effects








Halmmys!

Var iväg och hämtade halm förut för att ha i lösdriften. Innan har vi haft sånt där easy-strö som det heter, samma som vi använder i stallet. Men när det har varit kallt ute så har det frusit i lösdriften och det har inte varit speciellt mjukt och skönt för hästarna att ligga på. Nu blir det förhoppningsvis bättre!

La även in lite halm i boxarna i stallet. Tycker det är så himla mysigt med halm, det ser så varmt och fluffigt ut! Perfekt att ha lite strö i botten som suger upp det blöta och sedan lite halm ovanpå så de kan ligga mjukt och sova :)





Får se vad hästarna säger när de kommer in sen, de tycker säkert det är lite spännande. Sen äter de nog av det, det gjorde i alla fall lösdriftspållarna!
//Camilla

Isadora

Idag har jag ridit på Issa. Första gången faktiskt! Annars är det mest Harriet eller Emma som har ridit henne, och Therese har gjort det någon gång. De säger att hon är mjuk och fin, och det får jag hålla med om. Rätt stadig också. Travade lite på vägen bort mot grannens hus och när vi nästan var framme där blev hon lite spänd, och då kändes hon lite stark. Det släppte ganska direkt och hon blev lätt och fin igen :) Red inte superlänge men det var kul att känna lite på henne i alla fall!





//Camilla

Jan. 25, 2013





Fint ute när det är frost på träden! Syns dock inte så bra på bilderna.
Har nyss varit ute med Clea och Karussell på en tur, fint underlag och pigga ponnyer. Väldigt pigga till och med! De körde lite galopprace, härligt att släppa på lite.

Greta och Vissla fick promenera idag igen. Även sadelträning för Gretas del. Det gick finfint, och båda skötte sig bra när vi gick också.
Det där med tränsning kan vara lite spännande, ibland går det galant och ibland är det väldigt bängligt! Greta var lite bänglig idag, hon har inte riktigt tålamod att stå still mer än två sekunder. Men det gick hyfsat bra ändå tycker jag. Det är ju aldrig några större problem liksom. Nyttigt för dem att tränsas och så regelbundet så det blir naturligt. Försöker göra något med dem ett par, tre gånger i veckan ungefär. Just nu har det blivit ganska mycket promenader, försöker ändå göra lite omväxlande. Ska komma igång med longering och löshoppning mer frampå här också, det har de inte gjort så mycket än.

Längtar till våren nu faktiskt, allt känns lite roligare och enklare då! Februari och mars känns rätt segt ändå... (ja, jag vet att mars räknas som vår. Men jag tycker det är vinter!) Roligt när tävlingar, utställningar m.m drar igång lite mer, under vintern är ju allt sånt lite off.

Ljuset har ju vänt så nu kan man räkna ner i alla fall, skönt!

Trevlig fredagskväll på er gott folk!
//Camilla




Fortfarande kallt...

Issa & Diggan har fått motion i alla fall, resten har vilat. Väldigt fint underlag ute nu, så imorgon (eller senare idag? räknas ju ändå som fredag nu) blir det nya tag! Hörs då!

Minus tjugo

I kallaste laget att rida i. Blev en lugn dag idag, en promenad på sin höjd bara. Hoppas på liiite mildare väder framöver! -10 räcker ju. 
 
 
Jaja, man gnäller ofta över vädret. När den här bilden togs var det nästan 30 minusgrader, det är faktiskt riktigt kallt! 
 
 

Lite fölisbilder

Tänkte slänga upp lite bilder på de söta fölungar vi har fått äran att ha i vår ägo, såna bilder kan man aldrig se sig mätt på!
 
 
Börjar väl med den första i turordningen, Bellaruss. Karussells föl som föddes 2008. Tyvärr ingen superbra kvalité på bilderna på henne, men bättre än inget!
 
 
 
 
 
 
Andra avkomman, Segermons Corazón Verde. Född 2011. 
 
 
 
 
 
Tredje fölet, Stenhaga Willow (2011) Inte född hos oss utan köptes när han var två månader gammal. (tillsammans med mamma Isadora såklart).
 
 
 
 
Och så fjärde fölet, Segermons Maybelline, född 2012. Issas andra föl. Den enda av  fölungarna som vi har kvar idag, även om hon inte räknas som fölunge längre. Snart 8 månader gammal nu!
 
 
 
 
 
Sådär, mycket gulligare blir det inte! :)
 
 
 
 

Ridning!

De "vanliga", dvs Clea, Karussell, Issa & Diggan har alla blivit ridna idag, inget konstigt med det. En som däremot är lite mer ovan vid ridturer är Vissla, första gången hon gick med ryttare för att vara exakt! Vi tog med både Greta och Vissla på en liten promenad, Vissla gick med sadel på och efter vi gått en liten bit och sedan vänt så drog vi ned stigbyglarna så de fick slänga lite vid sidorna på henne när hon gick. Hon tycker nog att det är lite konstigt för hon går alltid lite saktare när man gör så, men rädd är hon inte och hon fortsätter så snällt att gå. Efter vi gått så en bit stannade vi och Therese hängde lite på henne, sedan satt hon upp. Precis som hon gjort förut. Men istället för att sitta av som vi brukar göra så drev vi istället på henne framåt, jag som ledde smackade från backen och Therese tryckte lätt med skänklarna. Hon lydde och gick villigt framåt. Vi gick så en bit och det gick superbra verkligen! Hon är så snäll och duktig, imponeras av henne varje gång.
 
Tränar mycket på att stanna och driva dem med hjälp av rösten från backen, det kommer bli så mycket lättare när man ska lära dem hjälperna från ryggen sen. Greta blir bättre och bättre på det tycker jag, hon är ju alltid väldigt framåt så det räcker med att tänka att man ska smacka så går hon framåt, men hon lyssnar mycket mer på när man ber henne att stanna nu. Tränar alltid mycket på det när man går med henne. 
 
Får se när det är dags för Greta att ridas, Vissla är lite mer mogen så hon ligger lite före. Men det är ju ingen bråtska än, ska nog sitta lite mer på Greta innan det är dags att låta henne gå med ryttare på ryggen. Får se vem som blir förste testpilot på henne, mycket möjligt att det får bli Thereses uppgift även det, hon är faktiskt den enda som har suttit på henne och dessutom är hon minst av oss. Greta är ju inte så stor, går under B-ponnymåttet än (tror jag iaf, har ju inte mätt henne men jag är rätt så säker på det). Hoppas faktiskt att hon aldrig växer över för i så fall blir hon en mycket liten C-ponny... Men det tror jag inte! 
 
 
 
Våra små juveler när de var två år :)
 
//Camilla
 

Promenix!

Blev en promenad med Clea & Karussell nu på kvällen. Fasen vad fint underlaget är på vägen nu, precis lagom mycket snö. Imorgon får det allt bli ut och galoppera alltså! 
 
Inte alls lika kallt idag som igår, då hade det frusit i manen på pållarna! :)
 
 
 
<3
 
//Camilla

<3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite bilder från denna soliga vinterdag ! 
 
Visst har vi fina ponnyer? 
 
// Segermon

Solig Fredag!

Underbart vinterväder idag, det kan man absolut inte klaga på, ca 10 minus, vindstilla och en värmande sol!
Även denna fm blev det ridning för mej och Harriet på Diggan och Issa. Diggan var inte lika fin som igår, hon var het och stark och ville bara springa, men hon lugnade sig på slutet iaf och dom sista 10 min var hon rätt okej! 
 
 
Issas mage bör väl dra ihop sig snart, när vi håller igång så flitigt! :)
 
// Therese
 
 
 

En Torsdag i Januari

Det har kommit lite snö under natten och det snöade fortfarande lite i morse, äntligen! Vägarna blir mycket bättre att rida på och dessutom har dom grusat på snön, så det är nästan halkfritt för hästarna igen.
 
Jag och Harriet passade på att ta en ridtur på fm, Harriet på Issa och jag på Diggan. Kunde trava en del och Diggan kändes riktigt fin, mjuk och lagom framåt! Det är en riktigt fin ponny, och jag hoppas hon kan få komma ut på nån dressyrtävling frampå. Än är det en bit kvar, men varje litet framsteg gör att man närmar sig sakta men säkert iaf. :)
 
Ska ta tag i löshoppningen på riktigt för Greta och Vissla oxå, med 3-års test som mål i Maj. Ska bli riktigt spännande! 
 
Ja det var allt för idag, nu ska jag strax gå ut och fodra och plocka in lite ponnyer!
 
 
 
// Therese

Dagens

Idag var det Gretas tur att testa benlindor. Hon var som väntat lite mer busig än Vissla, men väldigt snäll ändå måste jag säga. Trampade ett par gånger och lyfte på benen nån gång men annars stod hon still. Totalt orädd för allt är hon ju, men ibland har hon lite bråttom och har varken tid eller lust att stå still när man ska göra något! Ivrig är ett ord som beskriver henne ypperligt. 
 
Tog sedan med Greta på promenad när Therese red på Diggan. Var riktigt nöjd med henne idag, även om hon var pigg och framåt när vi gick så höll hon min takt och gick inte fortare än vad jag gjorde. Tränade också att göra halt med henne några gånger, och även fast Diggan fortsatte gå framför henne så stannade hon när jag bad henne. Kanske inte helt villigt, men hon lyssnade i alla fall :) Duktig tjej!
 
 
 
När Greta och Diggan var klara och tillbaka i hagen igen var det min och Emmas tur att plocka in Clea & Karussell för lite ridning. Tog faktiskt en barbackaritt idag, mysigt! Två väldigt pigga ponnyer, det har ju kommit lite mer snö nu så underlaget är lite bättre och vi passade på att låta dem galoppera lite, har ju tyvärr varit lite dåligt med det senaste tiden. Det var väldigt uppskattat och de varvade snabba galoppsprång med lite glädjeskutt! Tror både jag och Emma hängde lite löst ett tag där men vi lyckades hålla oss kvar som tur var. 
 
//Camilla

Vintermys

 
 
Tre år sedan... :)
 
 

2006

 
 
Satt i vanlig ordning och kollade på bilder i datorn. Hittade en mapp som hette "2006" och fann dessa fina bilder på Julia & Clea. Tänk att det är sju(!) år sedan det var 2006. Jösses vad tiden går snabbt! Känns som att det var igår typ.
 
Haha, man hittar en hel del smått och gott i den där gamla datorn, men det är långt ifrån allt man har lust att bjussa på! Inte idag i alla fall.
 
Det var allt för nu. Hejs!
//C

Fjortonde januari

 
 
Therese skulle rida en sväng på Diggan så jag tog Vissla och hängde med på en promenad. Vissla var snäll som vanligt, men rätt som det var gjorde hon ett litet pipljud följt av ett litet glädjeskutt, så jäkla sött. Sen fortsatte hon gå som vanligt igen. Väldigt halt ute fortfarande så det är lite begränsat, men man får göra så gott det går med motion av pållarna. Blir en tur ut med Clea & Karussell sen, de tar sig ändå fram rätt bra nu med sina nya broddar!
 
 
 
 
Vissla fick pröva att ha benlindor på sig för första gången idag, bara i träningssyfte. Tänkte hon skulle tycka det var konstigt när man lindade benen på henne, men icke. Hon stod blickstilla, rörde inte en hov en enda gång. Var precis som att linda en 12-årig ponny, och lika snäll att ta av lindorna efteråt sen också. Jag minns hur Clea var när jag lindade henne första gången, hon var väl 4-5 år då. Det krävdes 3 personer för att få på henne ett par benlindor! Hon gjorde allt annat än stod still. En fick hålla henne i grimman, en fick lyfta ett ben och den tredje linda henne. Haha, men skam den som ger sig. Det blev häst av henne med :) 
 
//Camilla

Corazón

 
 
Kan man bli sötare?! Saknar Weratösa... Måste försöka åka och hälsa på henne snart, hon blir ju banne mig två år till våren! Skruttan. 

Grönt är skönt.





Nya benlindor invigdes idag!

Dålig update



Sorry för det, lovar bättring!

Hovisdags

Dags för hovslagaren igen, alla hästar är verkade och Karussell har fått nya skor och brodd eftersom det i stort sett inte fanns någonting kvar av dem. Clea och Diggan fick behålla samma skor som sist för de var inte slitna. 
 
Alla hästar skötte sig, bara Greta (såklart) som var lite vild! Men det var när han skulle ta fram på henne, då passade hon på att stegra sig lite, bak var det inga problem. Vissla var riktigt snäll och lilla Maya var duktig hon med :) Bra träning för dem! 
 
Jag och Emma tog en tur på Clea och Karussell efteråt och det var en jäkla skillnad måste jag säga, skönt att kunna ta sig fram utan att halka omkring. Nu dröjer det några veckor till innan det är dags igen, då närmar vi oss våren till och med, wohoo!
 
 
I väntan!
 
 
Karussells randiga hovar utan skor.
 
 
//Camilla

Blankis

Gårdagens ridplaner blev inställda pga halka och det känns som att risken är stor att det blir likadant idag med. Verkligen skittrist att det bara är en massa is överallt, både på vägar och i skogen. Har man en häst som är broddad runt om så kan ju is vara ett jättebra underlag att rida på, men inte ens sån fin is är det. Bara stenhårda grusvägar med isfläckar typ. Och den enda av våra hästar som tar sig fram hyfsat är Clea, Karussell är broddad på alla fyra men de är så utslitna så de tar knappt nånting. Blir gött att hovis kommer imorgon så hon kan få nya fräscha!
 
Diggan har bara skor och brodd fram och Issa är oskodd, det funkar väldigt bra i vanliga fall men nu är det hopplöst. Kan inte vara ute utan att vara rädd att man ska stå på näsan när som helst, och sitta på en häst känns bara dumt, så roligt är det inte att gå omkull. 
 
Hoppas verkligen att vädret kommer på bättre tankar snart. Hade ju sett fram emot att vara ute och galoppera i snön hela vintern, men det har blivit dåligt med det än så länge. 
 
 
Vinter, var är du?

Repris

Körde precis samma upplägg med Greta nu på kvällen som vi gjorde med Vissla förut idag (och som jag skrev om i förra inlägget). Greta var jätteduktig hon med, lite vild och framåt är hon ju alltid, men efter vi hade promenerat lugnade hon sig och när Therese skulle sitta på henne stod hon faktiskt still! :)
 
Vissla o Greta när vi hämtade dem i skåne i början av juni 2011. Söta va?
 
 
 
Dagens facit: Clea, Karussell, Issa & Diggan ridna, och Greta & Vissla promenerade och suttna på. Bra jobbat tycker jag.
 
Nu är alla hästarna matade och vattnade, de 4 som bor i stall är inne och de väntar bara på sin kvälls/nattmat som de får om några timmar.
 
Ha det gôtt nu så hörs vi.
//Camilla

Vissla

Idag fick Vissla en liten promenad med sadel och träns, hon är helcool och bryr sig knappt om sadeln alls. Sista biten hem fick hon gå med stigbyglarna hängandes ner på sidorna för att hon ska vänja sig vid det. Då gick hon lite försiktigare men hon blev inte rädd på något sätt, bara kollade lite och sen fortsatte gå som vanligt. Framme på stallplanen avslutade vi med att Therese hängde lite på henne och sedan satt upp i sadeln, det har hon ju gjort ett par gånger nu så det tyckte hon inte var konstigt alls. Hon stod där snällt, böjde lite huvudet för att nosa på Thereses ben och sedan la hon märke till något annat som var mer intressant, typ någon spännande doft på backen eller så. Då fick det räcka för idag och vi ledde nöjda in henne i stallet. Nu har hon gjort sig förtjänt av ett par dagars vila innan vi gör något med henne igen. 
 
Känns som att hon kommer vara ganska lätt att rida in, det vet man ju iofs aldrig, en unghäst är ju en unghäst, och djur är djur. Inga maskiner direkt. Men hon har bra förtutsättningar åtminstone, otroligt snäll, lugn och orädd. Hoppas det håller i sig! :)
 
 
 
Vissla våren 2011, alltså ett år gammal. Detta var precis innan vi köpte henne. 
 
 
 
Ett år senare, alltså två år gammal. 
 
 
Får fixa en vårbild på henne som treåring sen också, alltid roligt att jämföra!
//Camilla
 

Diggiloo diggiley

även idag var det min tur att rida på denna lurviga skönhet!



//Camilla

Mys i hagen!

 
Igår var jag ute hos Julia och Torpedo i hagen och myste lite med pensionärerna! :) Julia älskar när man pillar henne i manen och flätar henne osv.. stod och blundade medans jag grejade med hennes hår, godingen!
Torpedo stod mest och solade under tiden, men han verkade njuta av det,så det var riktigt lugnt och skönt och bara va hos dom i hagen och umgås lite! 
 
 
// Therese
 
 

Issa & Maya

Idag tog jag och Therese in Issa i stallet för lite frisering av manen. 
Först klippte vi den lite, och sedan ryckte vi den. Vi är inte riktigt klara, eftersom hon har så tjock man, så vi ska fortsätta lite i morgon. Det blir jobbigt för Issa också om vi ska ta allt samtidigt. Men Issa skötte sig faktiskt riktigt bra. Hon tyckte väl inte att det var så skönt, men hon var duktig. :) 
 

(väldigt liten bild..)
     
 
 
Lilla Maya var också med in i stallet. Vi släppte henne lös där inne, och hon var riktigt nyfiken på allt. Hon fick smaka morötter, och det var kanske inte det godaste hon hade ätit direkt. Men pellets däremot tyckte hon var mumsigt! ;)
 
 
 
 
//EMMA :D
 
 

Klippt!

 
Greta är ganska gullig i klippt man! (och ja, jag vet att manar ska ryckas och inte klippas, men Greta är lite undantag....)
 
//C

Hästjobb!

Efter mockning och mat var fixat tog vi in Greta och Vissla för lite pyssel. Borstade och friserade lite innan vi tränsade dem och tog en promenad. De är ju lite motsatser till varann de där två, Greta är alltid väldigt "på" medans Vissla är rätt lugn av sig. Tränade lite stopp och start. Göra halt och stå still är inte Gretas styrka, men man behöver inte be henne två gånger för att hon ska börja trava när man smackar lite. Vissla är lite lydigare med att stanna men kan vara lite svår att springa med, dock har hon blivit mycket bättre och idag gick det galant! Tror det mest handlar om att hon inte riktigt har förstått att det är okej att springa bredvid en när man leder henne, och det är ju iofs bra att hon går snällt i grimskaft utan att härja omkring. Men när det är dags att åka på utställning med dem är det bra om de är tränade på att både gå och springa samt stå still, ja de ska ju vara lydiga helt enkelt :)
 
 
 
 
Tänk att de räknas som tre år nu, tycker inte det var alls längesen de var ettåringar!
 
 
När vi sedan släppte ut dem igen passade vi på att slänga med Issa & Diggan in istället. Blev en ridtur häromkring, Emma på Issa och jag på Diggan. Var länge sedan jag red henne nu, mest Therese som har gjort det senaste tiden. Hon kändes rätt fin, mycket mjukare än när jag red henne sist och mer stadig också. Samma  känsla som Therese också tyckte. Kul med framsteg! Issa gör också framsteg, ska bli roligt att se henne när hon har kommit igång ordentligt! 
 
 
Fin färgkombo på Diggan!
 
Emma & Issa!
 
 
 
Om en stund är det dags för Clea & Karussell att få sig ett motionspass också.
 Vi hörs!
//Camilla
 

Vila

Idag har alla hästar vilodag. Men inte för oss människor såklart. Fixade stalljobbet direkt efter utsläppet och det gick på ett kick när vi var 4 st som hjälptes åt. Tar inte mer än en timme att släppa ut, fodra och vattna alla hästar, mocka, sopa och fixa alla höpåsar. Då har vi även lagt i ordning hövagnar tills ikväll att ge hästarna på lösdriften. Mamma kommer förbi efter jobbet sen för att hjälpa Harriet med intaget av hästarna, då hon blir själv annars. Är väldigt sällan någon är ensam, men när det händer är det bra att man har lite reserver som kan rycka in ;) väldigt onödigt att man ska leda hästar och hålla på ensam!



2 Januari

Jag och Emma tog en tur på Diggan och Issa på fm, härligt väder, solen sken och det kändes ganska varmt även om termometern visar på ett par minusgrader. Tyvärr ganska hårda och på vissa ställen halkiga grusvägar, men vi skrittade ju mest så det var rätt okej ändå.
Mycket bilar som körde fram o tillbaka när vi red idag, brukar vara lugnt med bilar i vanliga fall men nu idag var alla ute samtidigt tror jag. På ett sätt ganska bra iofs för nu vet vi att både Diggan och Issa är trafiksäkra, dom brydde sig inte det minsta trots att vissa inte visade nån hänsyn till hästarna alls. Maya är fortfarande väldigt cool när Issa är borta en stund, men direkt hon är tillbaka i hagen så måste Maya dia några droppar, Issa ser lagomt road ut, men står snällt och väntar på att Maya ska bli klar!
 
Camilla och Emma passade på att rida Clea o Karussell mitt på dagen även idag, innan solen försvinner ner igen..
Nu lite matpaus och sen en promenad med Greta o Vissla kanske? 
 
 
// Therese

Första dagen på nya året!

Idag är en sån dag som brukar va lite halvseg för många ...Men inte för oss djurägare! Nä, vi började nya året med att fixa stallet och rida! Fick 4 ponnyer motionerade under dagsljus för engångsskull :)
Camilla & Emma red först Clea och Karussell medans jag grejade ute i stallet, sen var det jag och Emma som red ut en sväng på Diggan och Issa! Vägarna var rätt okej för oskodda hovar, den värsta isen var borta iaf. (Issa går ju barfota än eftersom hon har föl ) Men jag vill inte ha barmark nu, vill ha 5 minus och snö! Det funkar utmärkt att rida på! Jaja, det var pigga ponnyer iaf, och det är väl det viktigaste!
 
Ha en bra fortsättning nu på det nya året allihopa, nu ska jag strax gå ut till våra juveler igen och se till att dom får lite vatten och käk!
 
Vår lilla 1 -åring Maya!
 
// Therese

RSS 2.0