Godnatt!

 
 

Glöm inte Vattna era hästar!

Det gör  inte vi, våra hästar har vatten dygnet runt och får ljummet vatten vintertid!
Vatten är viktigt!
 
Många glömmer  tyvärr bort att ge hästarna vatten ute vintertid, eller om det är av ren bekvämlighet kanske, men det är inget som man bör slarva med.
En häst består av 60-70% av vatten.Om vätskeförlusten överstiger 10% kan det vara livshotande för en häst.
En häst kan dricka upp till 50 liter vatten per dag,Lite beroende på storleken på häst!
En häst väljer hink/kar istället för vattenkopp om valmöjligheten finns! Ljummet (ej för varmt) vatten föredrar ofta hästen.
 
 
 


Snowtime!

Hela hösten har jag gått med gummistövlar i stallet eftersom det regnar och är lerigt, och så fortsatte det även en lång bit in på vintern. Sen kom snön och det i ganska stora mängder, och vet ni vad? Jag går fortfarande i gummistövlar. Nu av den anledningen att det är så mycket snö så det är det enda jag kan ha på mig utan att få massa snö i skorna. Idag när jag skulle hämta Clea för att longera henne lite så fick jag gå allra längst ner i hagen eftersom hon stod så långt bort hon bara kunde, och det var gaaanska mycket snö kan jag säga... Snön gick till knäna på mig så det hjälpte inte ens med stövlarna, de blev fulla med snö och strumporna sjöblöta!
 
Haha, meningslöst inlägg men jag bjuder i alla fall på en fin bild av Emma. Den är från förra året när vi skulle ut och rida i snöstorm!
 
Ha en fin dag alla!
//Camilla 
 
 
 

Roliga fakta om våra ponnyer!

CLEFAIRI : När hon kom till oss som 4åring gick hon inte att tränsa som en vanlig häst, utan man fick ta isär HELA tränset och sen ta del för del. 
1 :a gången Camilla och Clea skulle hoppa 3-stuts, så hoppade  Clea över alla 3 hindren i ett enda jättestort språng, det var ett lååångt språng det.
 
JULIA VIII :  Är rädd för getingar och bin. En gång på en tävling (framridningen) så tvärstannade hon och skygga och hade ögon stora som klot  när hon hörde surrandet. ( jag är lika rädd som min häst så förstår henne)
Det går inte att sitta 2 st på henne samtidigt, varje gång man har provat så bockar hon av ryttarna ;)
 
KARUSSELL: En gammal fodervärd till henne skulle försöka rida dressyr i ridhuset, hon kastade av denna i samma hörn , VARJE varv i ca 30 min ridning, blev många avramlingar det!
Är ibland riktigt svårfångad, och inte bara i hagen utan även i boxen, hon "leker och djävlas med en" Är som ett stort litet monster.
 
IDYLLENS VISSLA:  Vissla är den enda häst jag vet som "sparkas" med frambenen. När man borstar och grejar gäller det att se upp för frambenen, dom viftar hon gärna mycket med.
 
GRYNET II:  Greta som hon kallas för blir riktigt sur om hon inte får följa med in om man går ut med en grimma i hagen, och om det är henne man ska ta in, kliver hon själv in i grimman och helst om hon fick bestämma, så är det högsta fart som gäller hela tiden.
 
SEGERMONS MAYBELLINE:  Växte upp i ett hundtäcke (reflex) för dom gick ute när hon föddes och det regnade en hel del, vad gör man inte för sina djur :)
 
TORPEDO: Är jätterädd för veterinärer och hovslagare, så rädd att han försöker fly därifrån.
 
BJÖRKENS ISADORA: Är en riktigt, riktigt bestämd dam ,en riktig bitch ibland! Kan släppas in vilken flock som helst och bestämmer hur lätt som helst!
 
 
'
 
 
 
 
 
 
 
 
// Therese
 
 

Longering med Vissla!

I busväder!
Hon var lite på trycket när vi tog in henne, inte så konstigt med tanke på vädret, (blåser och snöar)Men trots det så skötte hon sig superbra när vi longerade. Lugn, fin trav i trevlig form och sen några bra galoppfattningar på det!
Både Greta och Vissla har lärt sig stanna på voltspåret när man ber dom göra halt, och där står dom lugnt och snällt till man kommit fram till dom! 
Är riktigt roligt att jobba med dom båda!
 
 
 
// Therese
 

Jan. 26, 2014

Lite bilder på Maya från igår då hon fick vara lite sällskapsdam inne hos Torpedo nån timme.








Idag har Greta blivit longerad igen, gick fint idag med! Sedan gick jag en promenad med Clea, hon var pigg och framåt. Men benet är rätt svullet så hon får ta det lite lugnt några dagar till.

//Camilla

Tränsprovning

Idag fick Maya prova träns för första gången.


















Förlåt för dålig uppdatering

 
Men orkade inte skriva något igår, blev en heldag ute hos hästarna. Dagen började som vanligt med utsläpp o fodring osv. Kollade till Torpedo lite x-tra eftersom han hade varit sjuk och Clea som har sparkskadan på frambenet. Båda var pigga o glada.
Men när jag o Camilla gick ut för att mocka vid 12 tiden så upptäckte vi att Torpedo låg ner i hagen, så gick dit jagade upp han , tog en promenad, han blev piggare igen, så släppte ut han i hagen för att se vad han gjorde o han stod lugnt hos dom andra hästarna. Vi fortsatte greja o efter ca 40 min såg vi att han la sig igen, gick då in o väckte Harriet (som hade jobbat natt) Ut o longera  och sen in i stallet där han visade koliksyptom till o från.. Ringde Djursjukhuset och fick komma in. Tarmen låg rätt som tur var, inte samma som sist, men lite slöa tarmar och torrt, så han fick lite mer parrafinolja och kramplösande, så nu blir det mycket motion o x-tra blöt mat så hoppas vi han är frisk o kry sen.
 
Hann med att longera Greta och Vissla under dagen också, gick superbra med båda två. Greta var mycket pigg och glad, brallade en del i början, men lugnade sig mot slutet, travade fin takt och en en trevlig, låg form. Vissla travade fint från början, även hon i bra form, men hon har lite jobbigt för galoppen, men det blev okej på slutet. 
Bilden ovan är på godingarna Greta och Vissla !
 
// Therese
 

Uppdatering

Bild på Cleas sår



Det har svullnat lite, men hon är fortfarande ohalt och feberfri. Hoppas såret läker smidigt av sig själv! Har tvättat med koksalt morgon och kväll, får se hur länge vi fortsätter med det.

Det är så snabbt gjort när det händer något sådant, och vi ska nog vara glada att det gick såpass bra ändå. Vill inte tänka på allt otäckt som faktiskt kan hända!

På bara några sekunder händer så mycket, och jag vet inte om jag hade agerat annorlunda om det hade hänt igen. Vi hade inte så många val precis, vägen är väldigt smal, speciellt nu när det är snö, och på båda kanterna är det diken som också är svåra att se pga snön. Bilen som låg i diket var läskig att gå förbi, och det kan jag förstå. Samtidigt kommer det en traktor bakifrån och då blir situationen mer stressad, trots att han stannade en bit bakom. Enda alternativet vi hade för att ta oss hem var att komma förbi bilen. Att tvinga en häst att gå när den är rädd och stressad är inte jätteenkelt, och denna gång slutade det med att hon sprang baklänges in i den andra hästen som blev grinig. Plötsligt hamnade vi nere i diket och i skottläge för ett par bakhovar.

Men lustigt nog kommer man ju förbi bilskrället tillslut, men dessa situationer skulle man ju behöva öva på. Det kan ju dock vara svårt... Djur är djur också och de är egna individer, det får man inte glömma.

Var rädda om er, så hörs vi.
/C

Skador och sjukdomar

Torpedo har efter ett par dagar med kolik blivit friskförklarad, skönt!! Det var tarmen som hade flyttat sig och nu har den kommit rätt igen.

Lite mer att läsa om det här http://emmaknoos.horseworld.se

Men han hann knappt komma hem från veterinären innan det var dags att ringa dit igen... Denna gång var det om Clea. Jag och Emma var ute och red och det var en jättebra ridtur, pigga hästar osv. På vägen hem blev det cirkus då en taxibil låg i diket och traktor kom för att hjälpa den. Mitt i detta var vi med hästarna och hade ingenstans att ta vägen. Clea var rädd och det hela slutade med att hon blev sparkad av Issa som inte gillade att hon kom för nära... Skriver mer om detta imorgon. Hon har i alla fall ett sår under bogen precis där frambenet börjar, ett hål som går in där efter Issas brodd. Det blödde en del när vi kom tillbaka och jag tvättade med koksalt. Annars är det bara att hålla henne under uppsikt, ta tempen o så. Det har börjat svullna lite men hon är ohalt än så länge. Lär ju säkert vara värre imorgon, brukar vara så. Jag hoppas att det går bra och att vi slipper fler veterinärbesök nu!!

Uppdaterar mer imorgon.
//Camilla




<3
















Lång dag







På en liten promenad med Karussell. Torpedo har haft kolikkänningar under dagen idag, och han har fått stå inne och däremellan varit på små promenader. Vi tog in Karussell så hon fick vara sällskap åt honom. Usch, det är inget vidare när djuren är sjuka, tycker så synd om dom! Tänk om de kunde prata åtminstone och säga hur det kändes och vart det gjorde ont. Svårt när man bara ser att det inte är som det ska.



Det blev en rätt lång dag ute i stallet, blir ju mycket pass när någon är sjuk, och där emellan ska stallet fixas. Fick trixa lite också så ingen blev själv varken inne eller ute när det skulle ridas osv. Men det löste sig det med. Greta, Clea och Issa blev ridna i alla fall. Jag var med och gick när Therese red Greta och fotade bilden ovan här. Mycket motljus men tyckte den blev rätt fin ändå. Jobbigt att gå i snön var det också, jag var helt sjösvett när vi kom tillbaka och garanterat den som fick jobba hårdast av oss tre! Efter det blev det ridning med Clea och Issa, bytte även plats på Vissla och Karussell så Vissla fick stå inne och hålla Torpedo sällskap en stund innan Julia och Clea kommer in för kvällen.

Nu hoppas jag verkligen att alla håller sig friska i fortsättningen!
//Camilla

Sunday




Dagens motion

Idag fick Greta och Vissla (plus jag och Therese) en promenad i den djupa snön, bra träning det! Gick på en väg som är i princip orörd, bara jag och Emma som red där en sväng häromdan, men det fanns gott om orörd snö och ganska djupt var det också. Det går lite upp och ner också så det dröjer inte många minuter innan det blir lite flåsigt! Undrar vem som tyckte det var jobbigast, vi eller hästarna?

//Camilla








Äter hästar allt?

Det gör de förstås inte. Men en del äter mer eller mindre det mesta, det tror jag främst gäller ponnyer. Karussell äter bland annat semlor och olika sorters godis, som på dessa bilder där hon vräker i sig Ahlgrens bilar.
 
 
 
Clea är ändå den mest glupska jag träffat. Hon äter vad man än stoppar framför henne, varken luktar eller tittar på vad det är utan smakar direkt. Igår kom mamma förbi och hälsade på Clea, hon tiggade väl givetvis och det enda mamma hade att bjuda på var hundgodis. Hon stack fram en och tror ni inte att Clea tuggade i sig den?! Trodde att hästar var vegetarianer jag...
Det bästa är nog ändå att hästarna får vanlig hästmat faktiskt!
//Camilla

Hästfakta

Hästar har funnits sedan dinosauriernas tid. De är en av världens äldsta nu levande djur.

Hästens hov är egentligen en gigantisk tånagel.

För 50 miljoner år sedan hade hästen 4 tår och var 50 cm hög.

Utan hästridning kanske vi fortfarande skulle gå omkring i klänningar och kiltar. Byxor uppfanns från behovet av att skydda låren när man red.

Det är den manliga sjöhästen som blir gravid och föder barnen.

Nästan alla hästar fölar under natten för att rovdjur inte ska se dom.

Hästen är skapad för att galoppera. Hoppa är inte naturligt för en häst utan de går hellre runt hindret.

Hästar kan inte andas genom munnen.

Hästar kan inte spy.

Hästens hjärna är lika stor som en apelsin.



Källförteckning:

www.ridskolanstockby.se
engelsktfullblodifokus.se
ridgruppen.worldpress.com



Ridning i snön

Blev en mysig uteritt i snön, härligt underlag och vi galopperade i djup pudersnö så det yrde runt benen på hästarna :)

Såå glad att det är snö och några minusgrader, perfekt vinterväder!

//Camilla










Lite roliga hästcitat! :)

Bakom varje framgångsrik ryttare står en häst.
- Kom ihåg det alla ryttare, när det går dåligt är det hästens fel och när det går bra är det ryttarens förtjänst.. konstigt tycker jag, man är ju ett team med sin häst, vinner och förlorar tillsammans.
 
En dålig ryttare klagar på sin häst.
 
- Alldeles för ofta...
 
 
Små ponnyer är också hästar.
- Eller hur? :) 
 
 
Sådan ryttare, sådan häst.
- Stämmer bra!
 
 
// Therese

 
 

Glömde

Skulle ha bloggat förut, men glömde det... Var i alla fall ute och red med Emma förut, svingôtt att ha en väg med packad snö att rida på! Perfekt att trava och ta en liten galopp på. Väldigt pigga hästar också, kul!

Har inte mycket mer att skriva, sitter och kollar på idrottsgalan just nu. Vad gör ni?







//Camilla

Bildbomb






















































Verkar bli Kallare!

Tack säger jag och mina hästar... Hagarna är inte roliga nu efter denna milda vinter och leran står oss långt upp i halsen..
Är så sugen på minusgrader och få göra alla ponnyer riktigt rena, helt omöjligt just nu, 2 sek efter man släppt ut dom är dom inpackade från topp till tå i gyttja... suck!
Häromdagen när vi fodrade lösdriftshästarna så gick Harriet in i hagen för att fördela maten bättre, och fastnade med stöveln i leran.. Stödde sig mot Greta som gick iväg och Harriet stod på händerna utan stövel i leran. Såg rätt kul ut , jag fick gå in o dra loss stöveln, men hon hade redan trampat ner sig med strumpor och allt så , bara in och byta om och slänga alla kläder i tvätt. ..
 
 
Ja, lite svårt att se på bilden kanske, men hon var rätt lerig och mycket kall om foten!
 
// Therese
 
 

O här kommer Greta...

 
http://sh.freefarm.se/sh/SokHast?a=visa_hast&id=285342
 
Köptes ju samtidigt som Vissla, fast helt oplanerat... Men hon är en superponny... ALLA som känner henne, älskar henne verkligen. Mycket speciell på alla sätt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
// Therese
 
 
 
 
 

Idyllens Vissla!

 
Minns första gången jag såg henne. På www.hästnet.com :)
Satt uppe sent och surfade som jag brukar och hittade annonsen... Vill ha tänkte jag... Visade Camilla och hon kände nog likadant för några veckor senare åkte vi ner till skåne och mysiga Idyllens stuteri. Där blev vi visade runt och hade en toppendag med urtrevliga och kunniga Cornelia och Martin!
Med oss hem fick vi lilla Vissla och hennes ännu mindre halvsyster  Greta (båda 1 år gamla)
Nu 2014 är dom 4 år (!!) och mycket har hänt sen sommaren 2011.. Se själva! Börjar med Vissla ,så får ni se Greta en annan dag!
 
Se Visslas stamtavla här : http://sh.freefarm.se/sh/SokHast?a=visa_hast&id=285340
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagen i dag bestod av mycket motion för mej :) Började med en långpromenad med hundarna , sen red jag Clea i 40 min ca, mest skritt med lite jogging däremellan.Tränade övergångar och flyttade henne för skänkeln. Kändes sådär då hon var mycket spänd, men i slutet av ridpasset blev det bättre. Och för er som undrar så red jag i skogen, går alldeles utmärkt att jobba ponnyn där. Får gratis framåtbjudning oxå!
Sen Var det Visslas tur att få lite motion, men eftersom jag var själv ute i stallet så red jag inte utan satte på tränset och tog en promenad. Vissla var mer vild än tam, sparkade bakut och taktade och höll på, men lugnade sig mot slutet. Jag var helt svett efter den promenaden.
 
//  Therese
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommarfölisar










God kväll

Vet egentligen inte vad jag ska skriva, har mycket jobb denna vecka och hinner nog inte tillbringa särskilt mycket tid i stallet. Regn och rusk är det också, som vanligt... Helt otroligt vilket hett samtalsämne väder är egentligen, alla människor pratar jämt om väder har ni tänkt på det? Påverkas så extremt mycket av det så det är inte te konstigt. Men hade jag inte haft häst hade jag nog inte brytt mig hälften så mycket om det regnar eller ej... Nog om det, hästarna fick iaf vila idag. Hittade en bild i min telefon med snö på så den bjuder jag på, tagen denna vinter tro det eller ej! Äsch, nu pratade jag väder igen... Ska sluta skriva nu så hörs vi när vi hörs. Ha det så bra, kram på er!
//Camilla






Tänkte

Ta en ridtur på Greta förut, men hon var så lortig under magen, (trots att jag spolade henne där) så det var omöjligt att använda sadelgjord på henne. Barbacka är ju ett alternativ, men vill inte sitta barbacka för mycket på ungponnyerna, så tog en promenad med henne istället. 
Emma var med och red på Issa och Harriet tog med Clea för hand.
Regnet hängde i luften när vi plockade in dom, och när vi lämnade stallet så började det såklart att regna . Regnet höll i sig tills vi var klara, då blev det uppehåll igen. Tack för den!
 
 
Sommaren känns avlägsen nu...
 
// Therese

Dagens 10

DAGENS LÅT: Skrapade så mycket på radion så hörde inte vilken det var. Men säkert något sönderspelat

DAGENS KLÄDSEL: Gummistövlar...

DAGENS FRISYR: Hjälmfrilla 
 
DAGENS PLANER: Dagens plan var att först fixa stallet och sedan ta en ridtur på Clea, Issa och en av ungponnyerna. Valet föll på Vissla. 
 
DAGENS HÄNDELSE: Vissla skötte sig fint på ridturen, mötte en cyklist också men det brydde hon sig inte om. Sedan släppte vi av Vissla hemma och forsatte en bit till med Clea och Issa.  De skötte sig halvbra... Skyggade för vattenpölar, svatt för något vi inte vet vad och vände och galopperade hemåt, och sedan sprätte Clea iväg en gång så benskyddet flög av.  
 
DAGENS VILL HA: Minusgrader!
 
DAGENS LÄNGTAN: Våren
 
DAGENS SJUKA: Emma tror/tyckte hon såg ett mufflonfår i en grannes fårhage. Kanske bara var en vanlig bagge...
 
DAGENS SKRATT: När Camilla tappade byxorna...
 
DAGENS PERSONER: Therese, Camilla & Emma
 
 

 
 











 




Idag

Red ut en sväng förut med Therese och Emma. Clea, Issa och så fick Vissla följa med idag. Det gick jättebra, hon skötte sig super och hade fin framåtbjudning! Skönt att få igång 4-åringarna så vi kan börja med dem på allvar!!





//Camilla

Pyssel med flera!

Passade på att köra ett ryck med alla ponnisar idag med spolning av ben och borstning. Blev en ridtur också med Clea och Greta. Började med Maya och hon fick gå in ensam. Det brydde hon sig inte om, men när vi skulle spola gick det lite vilt till... Hon gillade inte att bli blöt om bakbenen så då såg hon till att vi andra blev blöta istället! Men med lite trix gick det bra tillslut :)
Ridningen med Greta gick bra idag oxå,  kunde trava en liten sträcka på grusvägen med, hon sköter sig super!
Vissla och Karussell fick bara gå in och få benen spolade och borstade/visiterade.
Hade tänkt att rida en sväng, men hann inte med det idag.
 
 Nu är det bara lite mockning  kvar att göra innan intaget!
 
 
 
Bjuder er på två "gamla bilder" då kameran glömdes bort idag!
 
// Therese & Camilla
 

Början på året

Mål för 2014 är väl läge att ha..
Har inte planerat så mycket än , men starta nån tävling i nån disciplin med Greta & Vissla är väl ett mål iaf. Maya ska väl sittas in till hösten och så vill vi visa våra unghästar på utställningar..! Mer mål och planer kommer efterhand!
Sen får vi se vad det blir, men ett mål är aldrig fel att ha!
Eller hur?
 
Att tävla är spännande och en vägvisare för framtiden!
 
 
 
// Therese
 

Ridning i regn

Passade på att följa med ut på Greta en liten tur , när Camilla och Emma ändå skulle rida en kortare sväng och endast skritta. 
Ledde Greta första biten och satt sedan upp när vi kom fram till skogen. Clea hade täten, vi i mitten och Issa sist.
Funkade kanon! 
Greta är superhärlig att rida! När vi kommit ut ur skogen, hade Clea ökat takten så, det blev en större lucka där jag passade på att trava lite, Hon svarade fint på hjälperna i både övergången till trav och ner tillbaka till skritt!
Greta är helt orädd och avspänd när man rider, går fram genom vatten och lera, hoppas det alltid kommer vara så!
 
Precis när vi plockade ut hästarna från stallet så började det självklart att regna, och det håller fortfarande på, så det är leriga och blöta ponnyer och täcken som kommer in sen.. Ja bara att börja om igen med att torka täcken, precis när man hunnit ikapp och allt är torrt, då regnar det mera igen!
 
 
 
// Therese
 

1 januari 2014

Idag fyller ju alla hästar ett år äldre, dvs att Maya är 2 år och Greta & Vissla är 4!! Tiden går fort och jag ser fram emot ett händelserikt år med dessa småttingar. De äldre hästarna gör ett år hit eller dit ingen större skillnad, precis som för oss människor!

Clea räknas väl som fjortis nu och det firade hon med ett broddtramp... Men halt var hon inte i alla fall och vi tog en liten ridtur. Hon var lite vild idag faktiskt, skrittade på halvlånga tyglar när hon börjar galoppera plötsligt och var allmänt lite bösig! Men det är alltid roligt med pigga ponnyer. Hoppas ni har haft en trevlig nyårsafton, och god fortsättning på det nya året!

//Camilla




RSS 2.0