Hagbygge del 2

Gjorde klart hagen idag så nu är det bara ponnyerna som fattas! De hämtar vi imorgon.


















Hagbygge

Har börjat sätta i isolatorer i stolparna och fixat hagöppningen. Det tyngsta jobbet gör anders som slår ner stolparna med klubba.













Haha, fult när bara öppningen är gjord...




Natt

Var precis ute och nattade hästarna, faktiskt första gången jag såg dem på en vecka. Eller såg och såg, det var ju rätt mörkt... Kameran lyckades fånga dem i alla fall. Får kolla på dem i dagsljus imorgon :) Nu ska jag sova, godnatt hörrni!
//Camilla










Mulet väder

Hästarna betar o tycker det är skönt med lite regn tror jag, blir mindre bitande insekter iaf.
Har haft hästvakt även denna helg , för vi tog lite semester på sjön, underbart var det det!
Planer för veckan som kommer är väl lite hagbyggen , hovslagare och hämta hem några ponnyer från betet! Får se vad som hinns med! Ja hovslagaren och hämtning av ponnyer hinner vi ju, men hagbygget tänkte jag mest på :P
 
 
Bara att sätta fart!
 
// Therese
 
 

Att rida i vatten!

 
 
 
Är inte alltid så himla lätt!
 
 
 
 
 

Glöm inte

 Att titta in på emmaknoos.blogg.se
 

Dagens lagning..

Cleas täcke.. Förstår inte vad varför exemtäcket inte kan hålla i mer än två veckor i stöten..?! Clea har inte kliat sig eller rivit sig på nåt så särskilt mycket senaste tiden heller och tycker att täckena borde tåla litegrann eftersom det är till för just exemhästar..
Men iaf, björntråd och jeanstyg så lyckades Harriet lappa det ännu en gång!
 
 
skönt när jag slipper täcket!
 
 
 
 

Sommar o Sol

 
 
Hästarna är slöa och tjocka, som det ska va på sommaren! Ser dom knappt flytta sig en meter förrän det blir kväll/natt.. Dom njuter inte av värmen som vi människor gör direkt!
 
 
 

Hästar ger oss de vingar vi saknar.

 
 
 

Om Gud hade menat att människan skulle gå hade han gett oss fyra ben.

Istället gav han oss två - ett för vardera sidan av en häst.

 
 
 

Solig måndag

Ja jädrar vad fint väder vi har haft, länge nu! Underbart! Nästan så gräset i hagarna börjar torka. Men det är lättare att vattna en hage som är torr än torka en som är blöt (särskilt om det regnar hela tiden) så jag tänker definitivt inte klaga.

Mockade ur lite grann i den hagen som Clea och Karussell gick i förut, dock inte allt. Ärligt talat så orkar man inte med att göra hur mycket som helst mär det är varmt, måste passa på att njuta lite också. Lovar att det kommer dagar framöver med betydligt sämre väder då man behöver saker att göra.

Idag kommer också resten av gänget hem från semestern. Så jag lämnar hästarna och gården till dem!

Vi hörs!
//Camilla



lite tjockis...

Morotstund










kvällspromenad

Tog en liten promenad förbi hagarna precis. De går alltid ner och betar på kvällen, det är väl goast då antar jag. På dagen när det är varmt står de mest och halvsover. Julia och Torpedo gick längst ner, och där är det rätt högt gräs så de syndes knappt! Clea och Karussell bytte jag hage på förut så de skulle få lite mer gräs, de verkade nöjda över det.





//C

Ridning förvandlar

"jag vill'' 
 
 
 
 
till 
 
 
 
''jag kan''
 
 
 
 

Bloggtorka

Sitter och tittar in i en vägg och har ingenting för mig, så då fick jag en idé om att jag skulle blogga. Problemet är bara att jag inte kommer på något att skriva om. Har ingen dator heller så kan inte hitta några gamla bilder att skriva om. Tittade igenom telefonens foton, men den har jag ju inte haft så länge så finns inte mycket att hämta där heller. Men bjuder på några bilder därifrån ändå, nu när jag ändå har påbörjat detta inlägg.











//Camilla

Skillnad på hästvakt och hästvakt

Mamma smsade och skrev att alla hästar har flughuvorna på sig. När hon är hästvakt sköter de sig visst idealiskt! Visst, Julia brukar ibland ta av sig sin, men då lägger hon den precis i hagöppningen. När jag är där tar hon av sig den oftare och dessutom gömmer den nånstans långt ner i hagen. När det gäller Clea jävlas hon också bara när jag är där, hon har aldrig av sig sin annars, utan bara när jag är där. Hon gömmer också helst långt bort så man ska få leta, och när man får tag på den måste jag locka henne med morot för att få på huvan igen... Stôller! Karussell och Torpedo sköter sig åtminstone som tur är. Det är ju faktiskt för deras egen skull de ska ha dem, så de ska slippa stå där och vifta med ansiktet för att få bort alla flugor som helst envisas med att sitta i ögonen på dem.



//C

Oj vad tiden går..

Det har redan passerat mitten på Juli, så halva sommaren har passerat... Snart höst igen och dax att plocka hem hem sommarfeta ponnyer från betet i början på Augusti.. Iaf Greta och Vissla, planen är att dom ska visas på 3-årstest i slutet på Augusti. 
Maya kommer få beta så länge väder och gräs tillåter, tillsammans med några (nån) annan. Planen är iaf att vi ska stängsla en hage till i slutet på månaden, hoppas vi hinner det, då har vi mer mat att bjuda på innan hösten slår till på riktigt och gräset tar slut... 
Nä varför prata om hösten mitt i sommaren? 
 
 
 
 
 
 

Godmorgon världen





Julia hade i vanlig ordning tagit av sig flughuvan i morse. Men hon hade ialla fall inte gömt den särskilt väl idag, det brukar hon annars göra när jag ska ta på den.

Dagens läsning!

 

Tillbaka

Jag är tillbaka på gården för att ha ensam vårdnad om hästarna ett par dar. Inget jätteansträngade arbete när det bara är fyra hästar och de går ute dygnet runt, men det är lite lagom att pyssla med.

Knappt två veckor sen jag var här senast men det växer så man knappt känner igen sig. Okej, jag överdrev lite där men det har växt upp väldigt fint gräs i de hagarna som står tomma :)

Man får tacka snälla mamma, och även vår snälla granne som ställt upp och hjälpt till med pållarna. De får rycka in lite senare i veckan också, och den hjälpen är guld värd.





Hoppas ni har det fint i sommarvädret!
//Camilla

Hittade några..

Gamla huskurer för häst på en sida. Nån som har nån erfarenhet av dessa?
Tror faktiskt inte man ska spotta i glaset åt gamla beprövade tips. Men allt hjälper såklart inte men lite intressant att läsa iaf!
 
Förkylning/hosta: 1 cm riven färsk pepparot
                          1 cm riven färsk ingefära
                          2 tsk honung
                          Blandas i fodret 1-2 ggr / dag
 
Kanske hjälper vad vet jag!
 
Vid hovböld :Koka upp 1 liter vatten med salt, vattnet ska vara riktigt salt. Fotbada hästen varje dag en veckas tid, 20- 30 min.Torka hoven och smörj med zinkpasta eller pudra med kalk.
 
Om man vill ha nåt insektsavstötande så sa dom att man skulle koka upp vatten med färsk timjan och rosmarin. Låt dra 1 timme spraya på hästen!
 
Ja kanske någon som vill prova och berätta hur det funkar? :D
 
 
 
 

Ledigt

 Vi har lite semester som ni säkert har förstått och som vi också nämt så ligger bloggen lite på halvfart den med. Men ni har förhoppningsvis andra roliga saker för er än att häcka inne vid datorn :) Om inte annat så får ni fortsätta kika in här, för även om inte uppdateringen är superbra så dyker det ju upp inlägg lite då och då. Snart är vi dessutom tillbaka och börjar blogga mer igen! 
 
 
 
Här får ni ett lästips under tiden! 
 
Ha det gôtt så hörs vi!
 

Nästan alla hästmänniskor

Har något mer djur än just hästen/ponnyn. Det gäller såklart även oss!
På gården finns det 2 vovvar också! Tyckte att det var dax att presentera dom för er!
 
 
 
 
Summerboy " Sammie" 
Colliehane född 2010
 
 
 
Zigge
Dansk/svensk gårdshund hane född 2009
 
Fina killar! <3
 
 
 
 
 
 
 
 

Hästens Sinnen

Synen – Hästen har inte något område för skarpt seende. Den ser faktiskt mindre tydligt än vad vi gör, men hästen har däremot ett bättre mörkerseende än människor. Hästen har ett stort synfält som gör att den lätt upptäcker faror både på nära och långt håll. Hästens ögon är placerade på var sin sida om huvudet, vilket gör att hästen ser både åt sidorna, snett bakåt och framför sig.

Lukten – är ett av hästens viktigaste sinnen och med hjälp av den skiljer hästen ut det kända från det okända. Hästen har ett välutvecklat luktsinne. Stoet luktar på fölet och kan på så sätt kontrollera att det är rätt föl som diar. En hingst kan känna lukten av ett sto på en halv kilometers avstånd. Om en häst flemar, betyder det att den rullar upp överläppen och andas djupt efter att den har luktat på något speciellt. Det är vanligast att det är hingstar som flemar, allra helst när de känner lukten av ett sto. Luktsinnet för hästen blir också ett sätt att kommunicera med andra hästar. Du kan se det när hästarna släpps ut i hagen på morgonen. Här sker ofta en snabb nos-mot-nos-kontakt, som är en vanlig kommunikation mellan hästarna. 

Smaken samverkar med lukten. Det vill säga att hästen väljer i första hand ut vad den äter med hjälp av lukten och sedan efter smak. Hästar har smaklökar på tungan men även i gommen. Hästen kan skilja mellan sött, surt, salt och beskt.

Hästens känsel är väl utvecklad, inte minst kring nosen och mulen. Hästen har svårt att se precis framför sig, men med hjälp av känselhåren som sitter runt mulen kan den registrera när den kommer i kontakt med något. Hästen är allra känsligast på huvudet. Känselhåren finns runt läpparna, nosen och ögonen. Dessa känselhår används för att få information om omvärlden. Du får absolut inte klippa bort känselhåren!

Hörseln – hästen hör mycket bra och kan uppfatta både högre och lägre toner än vi människor. Öronen är trattformade och kan vridas nästan ett helt varv. Hästar kan dessutom röra öronen oberoende av varandra. På så sätt kan hästen fånga upp ljud från alla håll och följaktligen är det också så som den upptäcker många faror. Med öronen och kroppsspråket visar hästen om den är rädd, nyfiken eller arg.

Hästen är skickligare än människan att lokalisera varifrån ett ljud kommer. Redan som föl lär sig hästen att lyssna till alla våra mänskliga ljud, framförallt rösten. De lyssnar till vårt tonläge. Det är inte orden i sig som hästen reagerar på, det är istället ordets ljudmelodi och tonfall som hästen lär in. Har du tänkt på att ridskolehästar ofta börjar trava eller galoppera på ridlärarens kommando. Innan ryttaren hinner ge rätt hjälper har hästen redan fattat galopp, då de kände igen ridlärarens ljudmelodi i kommandot.

 Intressant läsning såhär i lata sommardagar!
 
 

Falsterbo

Denna vecka är det Falsterbo Horse Show, dock blev det inget visit där för vår del i år. Det får bli ett annat år, det är en sak som är säker. Fin miljö och roliga tävlingar!
 
Bjuder på lite bilder från förra årets resa.
 
 
 
 
 
Smakprover från mässan!
 
 
Hela trippen till skåne blir som en liten minisemester. När vi var där bodde vi i Malmö, hängde där och hade det allmänt trevligt :) Hade bara en dag i Falsterbo och det hade gärna kunnat vara några fler! 
 
 
 
 
 
 
 
Någon som varit eller ska till Falsterbo i år?
 
 
 
 
 

Tänk på att fråga rätt!

Om din häst säger nej, 
har du antingen frågat fel fråga, 
eller frågat frågan fel. 
 
 

Hoppla!

Idag bjuds det på ett länktips som jag vet att vi har haft med tidigare ett par gånger. Men det kan ju finnas de som missat, glömt bort eller helt enkelt är nytillkomna. 
 
Den går iallafall till Orusst 433, Karussells prickiga fader. För er som är intresserade av russ, den tigrerade färgen eller helt enkelt bara vill ha något att läsa. Kanske finns det någon som har ett sto som ska betäckas och söker en hingst?
 
Vill ni läsa om våra pållar kan ni ju spana in vår hemsida, den uppdateras inte så ofta och många av er har säkert varit inne där förut. Men som sagt, det finns säkert de som är nytillkomna läsare eller de som missat den. 
 
Ciao!
 
 
 
 

"hästens historia"

Man vet inte varför människan kom på idén att rida hästarna. Teorier har lagts fram om att renskötarna hade ridit renarna och på så vis även satt sig på hästen men inga konkreta bevis finns för detta, förutom sadlar från nomaderna som kunde använts enbart på renar eller tillverkats i hopp om att kunna tämja hästen så småningom. Den mest sannolika teorin var att boskapshållarna insåg fördelen med att sköta hjorden från hästryggen då hästen var snabbare än människan, samt att människan inte hade lika stor uthållighet och kunde därför driva boskap under både längre tid och längre avstånd. Släpor, vagnar och kärror utvecklades även för att kunna utnyttja hästen till packning och resor för flera personer samtidigt. Men framförallt ökade även krigföringen när man kunde transportera vapen och rida hästarna i strid, och de hästar som var för små för att ridas kunde nu användas till vagnarna. Utvecklingen av vagnen ledde bland annat till att nya platser kunde koloniseras. Egyptierna koloniserade bland annat dalgångarna vid Eufrat och Tigris. Ekerförsedda hjul på vagnar har funnits sedan 2500 f.Kr i Mesopotamien. Egyptierna hade avancerade häststridsvagnar som kördes med tvåspann (två hästar förspända framför vagnen) redan 1600 f.Kr och under 1300-talet f.Kr. hade Kina fulländade vagnar som inte förändrats mycket under alla århundradena. Med hjälp av vagnen spreds även kelterna i Europa. Under dessa tider när hästkulturen utvecklades uppfanns även bett, sadlar och olika slags seldon som körselar och träns. Runt år 1000 f.Kr. började man även tillämpa skötsel av hästen med borstar och hovvård. Sannolikt märkte man att hovarna växer på hästarna och att hästar med för långa hovar fick svårt att gå. Det var hettiterna som först började med omfattande hästvård. Dokumentationer har även visat att man redan på 1300-talet f.Kr. hade foderstater mycket lika våra moderna foderstater med hö, säd och lusern. Det som är mest intressant var att man hade kunskapen i att utfodra hästen efter den mängd träning eller jobb hästen genomförde, för att på så sätt hålla dem i perfekt kondition.
 
Källa Wikipedia

"A good horse is never a bad colour"

Eller hur??
Alla hästar är vackra! Har hört människor som ska köpa häst , tittar på annonser , men det viktigaste är inte hur hästen är, utan vilken färg den har!!
Själv tycker jag det är helt fel att köpa häst efter färg, istället för individ.
Det viktigaste borde ändå vara att man trivs ihop med sin bästa vän tycker jag!
Vad tycker ni läsare?
Svart, grå, vit ( vet självklart att det heter skimmel) brun, fläckig, gul, randig ,prickig är några exempel på hästens utsida, men insidan det är sidan som räknas för oss på Stuteri Segermon iaf!
 
 
 
 
 
 
// Segermontösera
 
 
 
 
 

Tittut!

 
Är det spännande eller tråkigt att åka transport? verkar va delad mening mellan Julia & Clea <3
 
 

citat

"Vinden från himlen är den som blåser mellan hästens öron"
 
 
För er som aldrig har har svävat över ett hinder tillsammans med er bästa vän, har gått miste om något!
Underbar känsla när allt stämmer perfekt och du och din häst är samspelta i en enhet!
 
// Segermontösera
 
 

Sommar och semester

För väldigt många just nu! Även för oss på Segermon. Hästarna vilar nu allihop för att samla kraft och energi inför hösten.
Men även om vi alla är lite lediga så uppdateras bloggen med lite smått och gott, så gott som varje dag!
Hoppas ni alla får njuta av ledig tid- Det är vi alla värda! 
 
 
 
// Therese & Camilla
 
 

Bilder från betet

Körde iväg Issa till hennes vänner på betet förut. De gnäggade så glatt åt henne! Bossen är tillbaka ;) Issa och Maya var inte mor-dotter längre utan Issa behandlade henne som vilken annan häst som helst. Stor har hon blivit också, Maya. Snart störst i flocken!
 
 
//Camilla
 

Krångelhuva

¨Red en sväng på förmiddan idag, jag och Emma. Eller red och red, skrittade barbacka en sväng i skogen. Inte mycket till ridning men det är ju i princip semester för dem nu så kan ju vara bra att trappa ner lite innan. Efter vårt hårda träningspass putsade vi av grejerna, bra att få det gjort när sadlar och träns ändå bara kommer hänga ett tag nu.
 
Annars då, händer inte överdrivet mycket på hästfronten men det vet ni ju redan. Cleas eksemhuva sitter inge bra längre, vet inte riktigt vad som händer men öronen trycks fram och ligger nedåt istället för att vara där det finns plats åt dem i huvan. Svårt att förklara men det är inte särskilt bekvämt för henne och hon blir ganska besvärad av det. Hon är ganska rädd om öronen och när den sitter så blir hon öm också. Fick jaga henne i hagen en stund i morse innan jag kunde få av huvan, vet inte vem som var surast av oss. Hon är ju så himla go i vanliga fall men nu var det väl obehagligt. Fick av den och kastade den i närmsta sophink, trött på att den krånglar nu och hon ska inte behöva ha den så mer. 
 
 
När huvan och täcket var nytt förra året. 
 
//Camilla
 

Medans

Camilla & Emma rider en sväng, får jag & Harriet fixa vattnet osv.. Kanske blir det en vända med grepen i hagen med! Julia & Torpedo får tillbringa em/kvällen i vinterhagen iaf, & klippa gräset lite!


RSS 2.0