Oct. 31, 2013


1år sedan

Som vi sålde lilla gulliga söta och supersnälla Wendy!
 
Hon går nu på en ponnyridskola och trivs och funkar bra, vi pratade nämligen med ägaren för nån vecka sedan. Känns gott att veta att hon har det bra!
Men klart att man saknar det lilla trollet ibland!
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisdag

Emma & Clea hopptränade för Fredrik nu ikväll. Det var längesen för båda två så det var nog välbehövligt. Bra genomkörare inför helgens hopptävling. Ett svettigt ekipage som kom ut från ridhuset... Bjuder på några suddiga bilder... Slänger även med ett par fina bilder på Vissla. Red en sväng ute på henne innan vi åkte till träningen.































//Camilla

Stallfix

Fixa lite stalljobb nu, innan det blir mörkt... Red en sväng förut med Emma, en och en halv timme på lillerud blev det, gött de!

//Camilla








Undrar bara..

Varför många tränar ihjäl sig och sina hästar?
Låter väl konstigt i era öron nu, men jag menar inte att man inte ska träna/jobba/slita för att få framgång, utan det jag tänker på är en helt annan sak.
Om man satsar på tävling med sin häst/ponny ska man självklart ha sina mål klara och sikta högt är inget fel, bara man är beredd på att om man inte kommer till månen har man iaf kämpat och gjort sitt bästa, Sikta mot månen, även om du missar landar du bland stjärnorna  är ju ganska klokt.och även detta citat Ett mål måste inte alltid nås- ibland fungerar det helt enkelt som något att sikta emot.
Usch vad jag låter negativ nu, tänker säkert många, men som sagt sikta gärna högt om du klarar av att falla några pinnhål, för livet är ingen dans på rosor.
Precis som med hästar, det är inga maskiner som går och går och går om man smörjer dom lite, det  är levande djur , med egen vilja, egna känslor, eget hjärta...Men tyvärr verkar det som ( rätta mej om jag har fel) att många människor tror att hästen är outtröttlig,  du kan rida samma sak 7 dagar i veckan, för att träna, träna , träna.. Vem vinner på det? 
Vart tog uteritterna vägen? Är det omodernt att rida i skogen och låta hästen sträcka ut i en galopp? Det som är så himla nyttigt för både häst och ryttare att göra.. Undrar bara.......
Hästarna är väl ändå våra vänner, dom förtjänar väl att emellan alla träningar få göra något som dom uppskattar? Det är min åsikt iaf. Dessutom,  visst tränar man väl både sig själv och hästen även på en en uteritt?
Du får framåtbjudning och annat underlag än det som finns i ridhus och paddockar, en glad häst som förhoppningsvis håller längre när den är tränad på olika underlag och varierad träning, finns ju så många sätt att hålla sig själv och sin häst i form, utan att nöta på en ridbana 7 dagar i veckan.
Jag är ingen expert på något sätt, men detta är nåt som jag funderat på ett tag, Vart tog den varierande träningen vägen? 
 
Minns såväl när jag var liten och drömde om en egen häst.. Tillsammans med en hästtokig kompis drömde vi oss bort och gjorde "träningsschema" hur och när vi skulle rida.. 3 dagar på ridbana, 3 dagar uteritt, 1 vilodag! Tror faktiskt att det har följt mej hela livet, Det är ungefär så jag har jobbat.. Tror inte jag hade varit mer framgångsrik om jag lagt om schemat faktiskt..
Vill bara ge alla ett tips , Rid ut, ha kul med din häst! Det uppskattas av din 4 fotade vän!
 
En härlig höstdag!
 
Barbacka i kylan <3
 
Gänget <3
 
 
// Therese
 
 
 

Issa & Vissla

Idag blev det lite motion för Vissla igen.. Emma skulle longera Issa, så vi tog in dom tillsammans i stallet. Vissla har sätt en rejäl vinterpäls dom senaste dagarna, så det finns lite att borsta i. Klippte svansen med så hon inte trampar av den, var väldigt lång upptäckte jag, sen är det lite mer praktiskt att ha svansen lite kortare den leriga och blöta årstiden. När vi hade fått iordning våra ponnyer så gick vi bort till en ledig hage som vi brukar rida osv i . Emma jobbade med skritten på Issa, var lite för blött för trav o galopparbete, men det är nyttigt att skritta! Hon fick gå i låg, rund form, Bra sätt att stärka ryggmuskulaturen. 
Själv satt jag barbacka på Vissla och skrittade omkring på korta tyglar i hagen, Vissla söker sig riktigt fint till bettet nu, så jag är nöjd med dom få minutrarna jag red :)
 
 
 
 
// Therese
 
 
 
 

Trevlig fredag allesammans!
















Stormigt

Stängde av en del av stora hagen idag så de inte trampar sönder, då får de förhoppningsvis fint gräs till nästa år! Dock var det ju typ världens mest blåsiga dag så det var inte superenkelt, men det blev ett staket i alla fall, inte illa.

Lite bilder från dagen:





















//Camilla

Inte mycket på tapeten idag

Så får bli lite blandade bilder att titta på istället!
 
Vår fina 3-åring Vissla
 
Diggan hoppar över vårt hemmabygge, man tager vad man haver! :)
 
Greta på väg till 3 års-test i somras!
 
Isadora gillar att hoppa!
 
Julia min vackra pensionär <3
 
Karussell för några år sen!
 
Clea har vänliga ögon, håller ni inte med?
 
Maya "sträcker ut" :P
 
Torpedo i stallet innan vi målade om, nu är det ju rött och fint istället :)
 
Ja lite olika bildkvalite som ni märker, en del bilder är lite äldre och en del nyare!
 
// Therese
 
 
 
 
 
 

Tisdag igen!

Fick ett sms i morse från "Diggan" Dom tyckte det verkade va en mysig ponny! Kul att höra! För det är hon ju verkligen! 
 
Annars har dagen bestått av det vanliga stallgörat.. Tänkte greja med Vissla, men hon var så blöt så vi lät henne va.. Alla ponnyer stod utanför vindskyddet i morse, alldeles sjöblöta, och såvitt jag vet har dom bara varit "ute" hela dagen, verkar inte bry sig det minsta om att det regnar på dom, jag tror faktiskt att det är vi människor som är mest nojjiga.. Ja, dom väljer själva vart dom vill stå iaf, så vi får lita på ponnyerna :) 
 
Fin höstbild på Julia
 
Fin höst bild på Karussell
 
// Therese
 
 
 
 

Diggan!

Har precis lämnat gården, känns redan lite tomt. Men är säker på att hon kommer få det bra! Hon är nämligen ute på prov hos en gullig familj som förhoppningsvis kommer vilja köpa henne :) Gick väldigt bra när dom provred och Diggan är ju så underbart snäll i all hantering. Stort lycka till med guldklimpen Diggiloo!
 
 
 
 
 
// Segermon
 
 

Första snön

Kom lite snö på förmiddagen, men det försvann innan det hann lägga sig på backen. Vore ju bra om det hann frysa ordentligt innan det snöar kan jag tycka. Blev i vilket fall som helst vinterskopremiär idag, rätt rått o kallt ute. Speciellt när man ska rida, när man grejar i stallet funkar gummistövlar bra än så länge, det är banne mig det bästa man kan ha på fossingarna!

Idag red jag och Emma till lillerud och galopperade. Hoppade över ett par stockar också. Clea var jättespänd till en början men efter vi hoppat stockarna blev hon avslappnad, och pigg! Skönt att passa på och rida en längre tur när man kan rida på dagtid. Om en vecka är det ännu mörkare dessutom... Usch, vintern är så lång i detta land!







//Camilla

Hej!

Här är lite fina bilder från imorse  :)
 
 

Godnatt!

 

Trevlig helg!






Regn och dålig uppdatering

Bjuder på några bilder från i söndags istället.

































Fina Maya! ♥

//Camilla

Stretchingtips!

Om man gör detta varje dag, inte så länge på varje ben kanske 10-15 sek så får man resultat efter ett tag med en mycket mjuk och smidig häst.
Var noga med att hästen är avslappnad i alla rörelser så den inte står och "spretar" emot, det gör det mer onytta än nytta. Börja försiktigt med ovan häst, håll benen långt ner, ju mer hästen mjuknar ju mer kan du lyfta osv.. 
 
För att komma hit får man hålla på ett tag.. 
Men övning ger färdighet!
 
// Therese

Leva rullan
















Höstens första matleverans!

Fick vi idag! Har använt hö några månader och bete såklart, men nu är det dax för hösilage igen!
Då blir nog pållarna glada, för hösilage är mycket godare än hö enligt deras smak! :)
 
 
// Therese

Hoppla!

Idag fick Diggan och Vissla skutta lite. De var pigga och hoppade fint båda två! Hann fånga ett par bilder på Diggan men tyvärr inget på Vissla.
 
 
 
När de värmde upp och sprang runt utan några hinder var det väldigt bra fart i benen på dem, galopperade som tokar och det var tur att de lugnade sig efter ett par varv annars hade det blivit svårt att hoppa. Båda två visade dessutom upp sin bästa trav, o herregud vad de där damerna kan trava alltså! Synd att det inte blev någon film på det. 
 
//Camilla
 
 

Söndag

Hopp och dressyr idag, Emma red dressyr på Issa och jag red fram Clea sedan hoppade Emma henne. Jag hoppade fram Clea några språng också, det var längesen nu så det var kul. Bjuder på lite bilder.




Therese bakom stolpen, haha!
























//Camilla

Snällare hästar..

Igår släppte vi in Karussell till stora flocken igen någon timme på em. Förra gången gick ju sådär dom jagade och sparkade och trängde in henne mot staketet så hon nästan hoppade ut. Men denna gång gick bättre, Issa är ju ledare så visade Karussell sin plats , vilket är helt normalt. Vissla är ganska kaxig, har blivit rätt så högt i rang senaste året, men hon vet inte riktigt hur hon ska bete sig, så hon jagar och biter stackars Karussell i tid och otid.Men hon lär sig väl snart att det  räcker med att lägga bak öronen...Maya älskar Karussell och går gärna tätt intill henne, så söta så. Greta och Diggiloo är ju snälla mot alla hästar så det är inga större problem att släppa in någon till dom :D
 
 
 
 
Tillsist så säger vi på Segermon Grattis till Harriet som fyller år idag!
 
 
 
// Segermon
 
 
 
 

Lite bilder från idag!

Fina Diggan.. Lite rund om magen efter betet, så dressyrsadeln passar inte riktigt.. går bra att rida i allround sadel oxå :)
 
 
Stallvovven sammie var med på ridturen såklart! <3
 
// Segermon
 
 
 
 
 
 
 

Sparkad?

Ser ni märket efter hästskon? Måste ha fått en liten spark, men det var nog inte så farligt hon ömmar inget och det syns inget mer än märket av skon.




10 Oktober

Nyss ridit en sväng, en mysig tur i kylig luft bland höstlöven. Trodde nästan det skulle behövas regnställ idag, för när jag vaknade imorse var det verkligen inget trevligt väder, men det ordnade upp sig!
Clea fick inget eksemtäcke ikväll, tror det är lite för kyligt för knotten nu. Annars har hon fått gå med det ett par dar nu när det har varit så varmt, helt otroligt att hon behöver gå med det i oktober månad! Trodde jag la undan det för säsongen när det blev minusgrader på nätterna och jag plockade av henne för ett par veckor sen, men icke! Återstår att se om hon kommer behöva det fler gånger innan vintern, man vet ju aldrig med vädret...



Clea i somras...
//Camilla

Höstigt och hästigt

Höstmysigt väder, finns en viss charm med denna årstid faktiskt. Fixade stallet innan lunchtid och på eftermiddagen joggade jag Clea en sväng. Therese red lite på Diggan samtidigt. Clea var jättemjuk och fin, har kämpat med hennes högersida under flera år då hon alltid varit stark i den. Nu känns hon bättre än nånsin, trots att jag nästan aldrig rider dressyr! Förut har jag alltid ridit på bana regelbundet flera gånger i veckan och nu för tiden rider jag mestadels bara ut. Men det går hur fint som helst det med! Bara bra för hästarna :)

Har inga hästiga bilder så det får bli höstiga istället!

//Camilla








Lösdrift/Stall

Vi använder som många säkert redan vet lösdrift till större delen av våra hästar, har endast 3 st som står på stall, men dom är ute ca 15 timmar/dygnet i stället, vilket dom trivs alldeles utmärkt med. Vi har ingen stressad häst vid intag oavsett tid, dom kommer fram när dom hör att vi kommer till hagen!
Dom som går på lösdrift, trivs mycket bra med det, flera av ponnyerna där vill verkligen bara vara ute! 
Självklart har vi stallplatser att ställa in nån ifall någon skadar sig eller blir sjuk men annars går dom ute dygnet runt, går lika bra att rida/träna /tävla ändå.
Ändå så hör man många som har en åsikt ang lösdrift, visst ha er åsikt, men varför kan inte var och en få göra som dom själva känner och som funkar för sina egna hästar? Det förstår jag inte...Fler och fler har börjat med lösdrift senaste tiden, känns som det är det nya sättet att hålla hästar. Men var och en gör som dom vill, men våra hästar mår bra av mycket utevistelse och det märks på dom, vi har harmoniska och glada hästar :)
Hittade en text ang lösdrift som ni kan få läsa!
 
 
 
Det är välkänt sedan länge att välskötta djur i utedrift ger friskare och mer välmående hästar än de som står uppstallade. Forskningen har t.ex. visat att hästens hälsa påverkas negativt av för mycket stillastående. Lösdrift är till skillnad från uppstallning bättre anpassat till en hästs naturliga behov, både de fysiska och psykiska. En modern lösdrift ger dessutom inte bara många fördelar för hästen, utan även för människan.

Men varför håller vi kvar vid denna "föråldrade" hästhållning i Sverige och var kommer den ursprungligen ifrån? Förr i tiden höll vi arbetshästar som arbetade större delen av dagen och den tid de tillbringade inomhus gick i stort sett ut på att äta och vila.

Dagens svenska hästhållning bygger på traditioner från det gamla bondesamhället och den tid då hästen användes i det militära försvaret, vilket också avspeglas i hästhållningen, som inte har förändrats nämnvärt över tid. Idag sker hästhållningen därför huvudsakligen via boxuppställning och endast en mindre del av hästägarna väljer lösdrift. I många europeiska länder är olika lösdriftssystem vanligare än i Sverige, eftersom man ofta har mindre mark att tillgå där. I en lösdrift kan en häst skritta flera mil per dag, vilket bygger upp en hästs hållbarhet.

En modern lösdrift, t.ex. Active Stable, kräver egentligen inte större yta än traditionella stall med rasthagar. Men ytan måste planeras noggrant så att hästarna får maximalt med rörelse och aktivitet, dvs. genom att uppmuntra till rörelse som tillfredsställer deras behov av att söka föda och beta. Denna typ av modern hästhållning är också kostnadseffektiv. Även professionell hästhållning, dvs. tävlingshästar och uppfödning/avelsverksamhet vinner på att ha lösdrift.

Det var ett litet utdrag från http://www.djurensratt.se/for-att-hastar-ger-allt/hasthallning-och-hantering

Jag har självklart ingenting emot att ha hästar uppstallade, har själv haft det i flera år, och har som sagt vissa inne nu med, fast med mycket mer utevistelse  nuförtiden bara :) 

 

 
 
// Therese

Bilder från idag

Vissla fick röra på fläsket lite även idag, hon är lite tjock om magen som ni kan se... Men det gick bra att rida idag också! Hon känns bättre nu än när vi red innan hon fick några veckors vila, tror den var nyttig för henne för att smälta det hon lärt sig. Nu får hon vila ett par dar.
//Camilla
















Vissling

Nu ska Greta få lite viloperiod och vi ska ägna oss åt Vissla istället. Så idag fick det bli lite ridning! Det gick fint, red samtidigt som Emma red Diggan. Therese höll mig i lina till att börja med, men Vissla trängde hela tiden mot henne så hon släppte mig så jag red runt själv istället. Tränade på att svänga och lite start och stopp. Bara skritt idag, var ju ett tag sen hon blev riden sist så det gör inget att ta det lite lugnt.
//Camilla

Emma & Diggan

Slänger upp en film på Emma och Diggan från idag. Faktiskt första gången hon rider henne, eller ja, hon har väl suttit på henne barbacka och skrittat i skogen nån gång förut, men räknar inte riktigt det. Tycker hon gick fint, Diggan har ju dessutom gått på bete hela sommaren ända tills 25 september så hon är ju under igångsättning.
 
 
 
 
 

Klippt!

Två ponnisar har blivit rakade idag, Clea och Issa.

Första häst till rakning var Clea.




Issa var jättsnäll, förra året tog vi bara halsen på henne och det var troligtvis första gången hon blev klippt. Denna gång helklippte vi båda pållarna.







Blev en del hår!



//Camilla

Vi har vår fina Diggiloo till salu

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=759584&inriktning=1&typ=
 
Säljes pga av tidsbrist och överåriga ryttare.
 
Diggiloo är verkligen hur snäll och trevlig som helst!
 
// Segermontjejerna

Då var det hovslagardax igen!

Alla hästar skötte sig bra, även Greta! :)
Nästa gång han kommer blir det vinterskor för dom skodda hästarna, med broddar och snösulor och hela baletten. Det går fort mot vintern nu tycker jag! Men så som vädret har varit hittills under hösten får man inte klaga, ingen lera i nån hage allt är torrt och fint och gräs finns det mer eller mindre i alla hagar! 
 
Maya skötte sig superbra , det är lite roligt att tugga och dra i kläderna på Rolf bara, så man får hålla fast huvudet på henne. Rolf uppskattar nog inte tjuvnyp ;)
 
// Therese
 
 
 

Fina Diggan














Hittade detta i tidningen Ridsport

visst är det konstigt att hästmänniskorna har grovfoder och kraftfoder till sina hästar, men de har minsann varken tunnfoder eller svagfoder? Hur skall man som icke hästmänniska kunna veta att hö heter grovfoder och att den där frukostmüslin som ser ut som Start heter kraftfoder?

Många ord i hästvärlden är dessutom påhittade för att skapa en extra förvirring hos icke hästkunniga människor. De har varit så jävliga att de har gjort så att orden betyder precis tvärtemot vad man skulle kunna tro att de betyder.

”Lättridning” ser till exempel mycket svårare ut än att rida helt vanligt. Lättridning innebär att man skall ställa sig upp och sätta sig ner i sadeln när hästen har något (kanske inner bakben?) i marken. Man skall alltså inte bara hålla koll på sig själv och sin egen kropp, utan även veta när hästen har ett bakben i marken utan att ens titta bakåt… Lättridning? Jo, jag tackar!

Visste ni att en ”flughuva” inte är en huva som man sätter på stallets alla flugor för att de inte skall frysa om öronen eller att ett ”eksemtäcke” inte är ett täcke som ger hästarna eksem? Man kan ju lätt luras att tro att så är fallen när man hör orden och inte förstår dem. Förresten är inte heller ett transporttäcke något du drar över hästtransporten för att skydda den, men vintertäcke används faktiskt på vintern.

En annan märklig sak är att jag har sett jättemånga ryttare som backar sina hästar på en framridning. Borde de inte gå framåt? Inte heller har en paddock något med vadderade underkläder att göra, även om man lätt kan luras att tro det.

Inga hästord är perversa, eller uppfattas som sådana av hästmänniskorna, även om många av oss andra får svårt att inte dra på munnen när de pratar med hästiga ord om balltramp, tagen bakdel eller snopp i pannan. Eller som tränaren sa till eleven för några veckor sen:  -Bara håll om med benen och låt den komma. Jag kan inte hjälpa att jag tycker att det är humor på hög (låg) nivå.

Jag har också i många år funderat över det här med sittben. Javisst, jag kan erkänna att jag mer än en gång har klämt ganska ingående på min egen rumpa för att känna om det finns några ben i den när man sitter ner, men jag har inte hittat något enda ben som skulle kunna kallas för sittben. Det är på det hela taget ganska mjukt.

 

Tyvärr vet vi inte vem som skrivit det...

 

 

 

// Segermontjejerna

 

Go möra

Hoppas ni får en härlig dag i den kyliga höstluften!




Om hästen själv talade...

 
"Don't walk in front of me
-I may not follow
Don't walk behind me
-I may not lead
Just walk beside me
And be my friend."
 
 

RSS 2.0