Lösdrift/Stall

Vi använder som många säkert redan vet lösdrift till större delen av våra hästar, har endast 3 st som står på stall, men dom är ute ca 15 timmar/dygnet i stället, vilket dom trivs alldeles utmärkt med. Vi har ingen stressad häst vid intag oavsett tid, dom kommer fram när dom hör att vi kommer till hagen!
Dom som går på lösdrift, trivs mycket bra med det, flera av ponnyerna där vill verkligen bara vara ute! 
Självklart har vi stallplatser att ställa in nån ifall någon skadar sig eller blir sjuk men annars går dom ute dygnet runt, går lika bra att rida/träna /tävla ändå.
Ändå så hör man många som har en åsikt ang lösdrift, visst ha er åsikt, men varför kan inte var och en få göra som dom själva känner och som funkar för sina egna hästar? Det förstår jag inte...Fler och fler har börjat med lösdrift senaste tiden, känns som det är det nya sättet att hålla hästar. Men var och en gör som dom vill, men våra hästar mår bra av mycket utevistelse och det märks på dom, vi har harmoniska och glada hästar :)
Hittade en text ang lösdrift som ni kan få läsa!
 
 
 
Det är välkänt sedan länge att välskötta djur i utedrift ger friskare och mer välmående hästar än de som står uppstallade. Forskningen har t.ex. visat att hästens hälsa påverkas negativt av för mycket stillastående. Lösdrift är till skillnad från uppstallning bättre anpassat till en hästs naturliga behov, både de fysiska och psykiska. En modern lösdrift ger dessutom inte bara många fördelar för hästen, utan även för människan.

Men varför håller vi kvar vid denna "föråldrade" hästhållning i Sverige och var kommer den ursprungligen ifrån? Förr i tiden höll vi arbetshästar som arbetade större delen av dagen och den tid de tillbringade inomhus gick i stort sett ut på att äta och vila.

Dagens svenska hästhållning bygger på traditioner från det gamla bondesamhället och den tid då hästen användes i det militära försvaret, vilket också avspeglas i hästhållningen, som inte har förändrats nämnvärt över tid. Idag sker hästhållningen därför huvudsakligen via boxuppställning och endast en mindre del av hästägarna väljer lösdrift. I många europeiska länder är olika lösdriftssystem vanligare än i Sverige, eftersom man ofta har mindre mark att tillgå där. I en lösdrift kan en häst skritta flera mil per dag, vilket bygger upp en hästs hållbarhet.

En modern lösdrift, t.ex. Active Stable, kräver egentligen inte större yta än traditionella stall med rasthagar. Men ytan måste planeras noggrant så att hästarna får maximalt med rörelse och aktivitet, dvs. genom att uppmuntra till rörelse som tillfredsställer deras behov av att söka föda och beta. Denna typ av modern hästhållning är också kostnadseffektiv. Även professionell hästhållning, dvs. tävlingshästar och uppfödning/avelsverksamhet vinner på att ha lösdrift.

Det var ett litet utdrag från http://www.djurensratt.se/for-att-hastar-ger-allt/hasthallning-och-hantering

Jag har självklart ingenting emot att ha hästar uppstallade, har själv haft det i flera år, och har som sagt vissa inne nu med, fast med mycket mer utevistelse  nuförtiden bara :) 

 

 
 
// Therese

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0