Tidningen Ridsport

Är helt klart min favorit bland "hästtidningarna" som finns.
Finns alltid massa läsvärda saker i varje nr!
Tänkte bjuda er på en faktaartikel skriven av Charlie Lindberg,  , Ingrid Andersson och en Agriaveterinär. 
Rubriken är Detta är det som gör hästen så speciell!
 
Lite Fakta!
 
# Hästen har störst ögon bland det landlevande däggdjuren, ögonens placering ger ett nästan 330-gradigt synfält, vilket är viktigt hos betesdjur som går med huvudet i marken 18 tim/dygn.
 
# Hästar har inget djupseende, vilket förklarar varför dom lätt missbedömer diken och hål och kan falla ner och fastna. Djupseendet och avståndsbedömning måste tränas fram. Ögonens placering gör oxå att de lätt kan skadas, det har hänt att hästar rivit upp ögonlock på kroken till vattenhinken tex.
 
# Flyktinstinkten gör att hästar reagerar genom att fly bort från faran, liksom den fastnar i något, den vill dra sig loss och fly, bra att tänka på när det gäller stallinredning och hagar.
 
# Magsäcken är mycket liten, den utgör endast 9% av magtarmkanalen, jämfört med människan som har 17 %! Hästar känner inte mättnadskänsla pga att dom är anpassade för ständigt betande, detta kan innebära livsfara för en häst som kommer åt kraftfoder, då den föräter sig och i värsta fall så mycket så att den dör.
 
# Hästens salivproduktion sker medans den tuggar, detta innebär en risk för att lättuggat foder kan passera till foderstrupen utan att vara uppblött och då orsaka förstoppning. undvik detta genom att fodra hö före kraft.
 
Ja jag hade redan koll på allt som stod i artikeln, men lätt att slarva när man  hanterar och grejar med hästar 24 tim/ dygn. Vi får aldrig glömma bort vad för slags djur vi grejar med och att dom ser på saker lite annorlunda. 
Älskade Hästar!
 
 
 
 
 
// Therese
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0